Follow

Έτοιμο σε 6 μήνες το Σχέδιο Γενικής Διάταξης στο πάρκο Τρίτση από ΕΜΠ και Γεωπονικό πανεπιστήμιο.



Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ το master plan για το πάρκο Τρίτση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι
το καλοκαίρι και το σχέδιο διαχείρισης και λειτουργίας που θα προκύψει από αυτό θα οδηγήσει στην πρώτη, πρότυπη λειτουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη χώρα μας. Στη συνέχεια, φιλοδοξία είναι η πρότυπη λειτουργία να αποτελέσει τον «μπούσουλα για να συνταχθούν τα σχέδια διαχείρισης και λειτουργίας και των άλλων Μητροπολιτικών Πάρκων».
Στην παρθενική συνάντηση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου αποσαφηνίσθηκε ότι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θα αναλάβει, δωρεάν, να συντάξει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (master plan) του Πάρκου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπως η καθηγήτρια Βοτανολογίας, Ειρήνη Βαλλιανάτου, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως ο καθηγητής Βοτανικής και Οικονολογίας, Παναγιώτης Δημόπουλος. Καίρια συμβολή στη σύνταξη του master plan θα έχουν οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Φίλοι της Φύσης, οι Φίλοι του Πάρκου Τρίτση, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές.
Ως χρονικό όριο για τη σύνταξη του master plan, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έθεσαν το εξάμηνο. Στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης θα γίνει πλήρης αποτύπωση της χωρικής, γεωπονικής, τεχνικής κατάστασης και στη συνέχεια το σχέδιο θα αποτελέσει τον οδηγό για το σχέδιο διαχείρισης και λειτουργίας του Πάρκου. Θα ελεγχθεί η κατάσταση των υλικών και τεχνικών στοιχείων του Πάρκου (δίκτυα, μηχανολογικός εξοπλισμός, περιφράξεις, κατάσταση κτισμάτων κ.α.), το οικοσύστημα των λιμνών, η βιοποικιλότητα (συστοιχίες με αμυγδαλιές, ελιές, δυνατότητα φύτεψης και άλλων φυτών κα). Θα δημιουργηθούν καρτέλες, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια για ό,τι υπάρχει στο Πάρκο (κτίρια, χλωρίδα, πανίδα). Θα ελεγχθεί το ιστορικό της κάθε εγκατάστασης και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί σήμερα. Θα συγκεντρωθούν και θα αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες μελέτες, καταγραφές, τοπογραφικά, υδρολογικές μελέτες, δίκτυα πυρόσβεσης κα.
Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης θα «οδηγήσει» στη συνέχεια στο τελικό σχέδιο διαχείρισης και θα οριστικοποιηθεί τί θα γίνει. Ως προς τα οικονομικά, επισημάνθηκε ότι ο νέος Φορέας Διαχείρισης, υπό την προεδρία του καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Χώρου του ΕΜΠ, Γιάννη Πολύζου, συνέταξε προϋπολογισμό για τη λειτουργία του Πάρκου, που αντιστοιχεί στο 1/5 του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, δηλ. 150.000-200.000 ευρώ ετησίως, αντί ενός εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί πριν τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Συγχρόνως, τα 700.000 ευρώ που ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίσθηκε ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνον για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των ζημιών και τους μισθούς εργαζομένων. Όπως τονίσθηκε, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ για μελέτες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment