Follow

ΚΕΔΕ: Σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική – Κλείνει η Φυλή σε δύο χρόνια.



Την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ζητά η ΚΕΔΕ, προβλέποντας ότι σε δύο χρόνια ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κορεστεί, με άμεση συνέπεια το λεκανοπέδιο να «πνιγεί» στα σκουπίδια.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, το 2018 ο υπάρχων ΧΥΤΑ θα αδυνατεί να δεχτεί άλλα απορρίμματα. Νέοι χώροι διάθεσης είναι αδύνατον να υπάρξουν σε 4 έως 5 χρόνια, ακόμα κι αν «τρέξουν» άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, με κίνδυνο, από το 2019, 3 εκατ. τόνοι σκουπιδιών να συσσωρευθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
«Τι θα γίνει με τα σκουπίδια όταν θα κλείσει η Φυλή; Θα τα πηγαίνουμε σε ανενεργά λατομεία, ή θα τα στέλνουμε στην Κίνα ή τη Σουηδία, όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο;», τόνισε ο κ. Πατούλης, κατηγορώντας την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ότι «παίζει με τον πολιτικό χρόνο και ελπίζει ότι μέχρι το 2019 που θα λήξει η θητεία της, η Φυλή θα αντέξει και το πρόβλημα θα «σκάσει» στον επόμενο».
Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ζήτημα, καθώς, όπως σημείωσε, δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από την κ. Δούρου στα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, σχετικά με το νέον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα ερωτήματα είναι: Πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και το κόστος κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής, αν είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια και ποια η πηγή τους, καθώς και αν θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την αγορά γης για τη δημιουργία πράσινων σημείων.
Ο κ. Πατούλης κατηγόρησε την κ. Δούρου για απαξιωτική και αλαζονική στάση, ενώ χαρακτήρισε «μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία» την απόφαση να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ «χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς να δοθεί ο λόγος στην αντιπολίτευση».
Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός συγκροτημένου σχεδίου επίλυσης του προβλήματος, ενώ υπογράμμισε ότι ο δήμος του δεν θα δεχτεί να χρησιμοποιηθούν τα δύο ανενεργά λατομεία της περιοχής για τη διάθεση απορριμμάτων, καθώς προορίζονται για ανάπλαση.



Πηγή: athina984
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment