Follow

Ποια είναι η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Φυλής



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, την 4η Οκτωβρίου 2017, ο Δήμος Φυλής ενημερώνει για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα (αναλυτικά για τον απολογισμό των δράσεων του Α’ Εξαμήνου του 2017), για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους, καθώς επίσης και για τις δράσεις που προγραμματίζονται άμεσα να πραγματοποιηθούν, όπως η σύσταση δικτύου εθελοντών φιλόζωων. Στο δίκτυο αναμένεται να συμμετάσχουν ένας σημαντικός αριθμός από τους ήδη περίπου 400 φιλόζωους πολίτες που έχουν έως σήμερα ενδιαφερθεί για την φροντίδα των 900 περίπου αδέσποτων που έχουν περισυλλεχθεί τα τελευταία χρόνια.



Επίσης, από τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασία των στοιχείων που διαθέτει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φυλής και παρουσιάζονται παρακάτω, διαφαίνεται ξεκάθαρα, πως:
Α.) Ένας μικρός αριθμός των δεσποζόμενων σκύλων της πόλης μας, μόλις 1.114 έως τις 31/6/2017, έχει αποκτήσει από τους ιδιοκτήτες τους πιστοποιητικό ηλεκτρονικής καταγραφής.(Εκτιμάτε πως στα όρια του Δήμου Φυλής υπάρχουν περισσότερα από 10.000 δεσποζόμενα ή «ημιδεσποζόμενα» σκυλιά)
Β.) Μόλις το 80% των δεσποζόμενων και «ημιδεσποζόμενων» ζώων στα όρια του Δήμου Φυλής παραμένει χωρίς στείρωση, με αποτέλεσμα να είναι υπερβολικά δύσκολο να ελεγχθεί και να περιοριστεί το πλήθος των αδέσποτων ζώων. (Τηλεφωνική έρευνα σε τυχαίο δείγμα 150 από τα 1.114 δεσποζόμενων με ηλεκτρονικό πιστοποιητικό σκυλιών)



Έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2017:
- ---Το πρώτο εξάμηνο του 2017, περισυλλέγησαν, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά και περιθάλφθηκαν 97 αδέσποτα σκυλιά, ενώ τα περισσότερα από αυτά στειρώθηκαν, επαναφέρθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, για την φροντίδα των οποίων συνδράμουν δεκάδες φιλόζωοι και το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής.
Από τα 97 αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγησαν τα 13 ήταν τραυματισμένα, τα 17 άρρωστα και τα 14 κουτάβια.
Από τα 97 αδέσποτα σκυλιά τα 68 μεταφέρθηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ με μεταφορικό μέσο του ΔΙΚΕΠΑΖ, τα 9 με μεταφορικό μέσο του Δήμου και τα 20 από φιλόζωους.
Από τα 97 αδέσποτα σκυλιά τα 58 ήταν θηλυκά, ενώ τα υπόλοιπα αρσενικά ήταν κυρίως κουτάβια, τραυματισμένα, άρρωστα ή επιθετικά.



Συνολικά από το 2009 έχουν περισυλλεχθεί έως τις 31/6/2017 843 αδέσποτα σκυλιά.
- ---Το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε 98 αδέσποτα σκυλιά παρασχέθηκε υγειονομική φροντίδα σε άμεση συνεργασία με φιλόζωους που ενδιαφέρονται για την φροντίδα τους. Σε 24 από αυτά παρέχονταν για τρίτη φορά από την πρώτη τους καταγραφή και περισυλλογή.
- ---Το πρώτο εξάμηνο του 2017, η υπηρεσία διαχειρίστηκε 28 επίσημες σχετικές καταγγελίες εκ των οποίων 14 ήταν για απειλή από αδέσποτα σκυλιά, 1 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο με εκδορά, 4 για κακοποίηση ζωών, 2 για μη τήρηση κανόνων ευζωίας και 7 διάφορες άλλες περιπτώσεις.
Συνολικά από το 2012 η υπηρεσία έχει διαχειριστεί 102 περιπτώσεις επίσημων καταγγελιών εκ των οποίων 33 ήταν για απειλή από αδέσποτα σκυλιά, 3 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο με εκδορά, 9 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο χωρίς εκδορά, 4 για κακοποίηση ζώων (1 από τα 4 για δεσποζόμενο), 3 για μη τήρηση κανόνων ευζωίας (3 από τα 3 δεσποζόμενα) και 44 διάφορες άλλες περιπτώσεις (22 από τις 44 για δεσποζόμενα).
- ---Το πρώτο εξάμηνο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 13 υιοθεσίες αδεσπότων σκύλων με την άμεση συνεργασία φιλόζωων και ιδιαίτερα του φιλοζωικού σωματείου της περιοχής. (Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 98).
- ---Το πρώτο εξάμηνο του 2017, τοποθετήθηκαν πιλοτικά 10 ποτίστρες σε διάφορα σημεία του δήμου υπό την εποπτεία του τμήματος πρασίνου και αναμένεται να τοποθετηθούν άλλες 40 ποτίστρες και 50 ταΐστρες, κατόπιν συνεργασίας με το δίκτυο εθελοντών και τις φιλοζωικές οργανώσεις.


- ---Το πρώτο εξάμηνο του 2017, συνεχίστηκαν οι δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η στοχευμένη διανομή εκατοντάδων τεμαχίων του οκτασέλιδου έγχρωμου ενημερωτικού υλικού καθώς και η τοποθέτηση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους δεκάδων ενημερωτικών αφισών ευαισθητοποίησης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και για την ευζωία των δεσποζόμενων μαζί με τους επτά χρυσούς κανόνες:

- 1 Σημάνετε ηλεκτρονικά και καταγράψτε τον σκύλο σας
- 2 Εμβολιάστε τον σκύλο σας
- 3 Αποφύγετε τις μη προγραμματισμένες γέννες
- 4 Κάντε τακτικά επισκέψεις στον κτηνίατρο
- 5 Φροντίζετε την υγεία του ζώου σας
- 6 Αναζητήστε βοήθεια για το κατοικίδιό σας σε περίπτωση ανάγκης
- 7 Αν υπάρχουν προβλήματα, μην εγκαταλείψετε τον σκύλο στο δρόμο, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο ή κάποιο κέντρο διάσωσης.


- ---Τέλος, αναμένεται να διανεμηθούν αφίσες και να τοποθετηθούν σχετικές πινακίδες για την υποχρέωση τον ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων να κυκλοφορούν τα ζώα τους υποχρεωτικά με λουρί να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων.



Πηγή πληροφοριών: FACEBOOK ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment