Στο στόχαστρο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων που πολλές φορές η οσμή τους είναι πιο μεγάλη από εκείνη των σκουπιδιών, συνεχίζει να βρίσκεται το μεγάλο θέμα της προσπάθειας διαφορετικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική ζήτημα το οποίο με βεβαιότητα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αυτό προκύπτει από τηλεοπτική Έρευνα - οδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μια περίοδο όπου επικρατεί ένταση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για το μέλλον του ΧΥΤΑ Φυλής. Η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει κατηγορηματικά στο Πρακτορείο, μέσω της αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ κυρίας Αφροδίτης Μπιζά, αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, ότι «στρατηγικός στόχος είναι να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής και έχουν μπει οι βάσεις για αυτό». Κάτι όμως που αμφισβητεί από την πλευρά του το Δυτικό Μέτωπο, δηλαδή ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας, ο οποίος θεωρεί ότι έχει αποφασισθεί η επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων (ΕΜΑΚ), και η συνέχιση -για απροσδιόριστο χρόνο- της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Μάλιστα, σήμερα το Δυτικό Μέτωπο έχει καλέσει σε ανοιχτή συγκέντρωση τους πολίτες της Δ. Αττικής στην πλατεία Άνω Λιοσίων, υπογραμμίζοντας ότι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής έχει εξαντληθεί.
Εκρηκτική κατάσταση
Η κατάσταση δείχνει πάντως εκρηκτική και μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα ρυπαντικά φορτία ξεπερνούν τα ασφαλή όρια σε αέρα, υπέδαφος και υπόγεια ύδατα στην περιοχή, με εφιαλτικές ενδεχομένως επιπτώσεις στην υγεία, όχι μόνο των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Τις μελέτες είχε παραγγείλει, σε ιδιωτική εταιρεία, ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, ο οποίος κατηγορείται ότι τις είχε αποκρύψει πάνω από 2,5 χρόνια και συνεχίζει να μην τις δίνει στη δημοσιότητα. Ο δήμαρχος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τις μελέτες αυτές τις έχει στείλει στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και ότι δεν τις έδωσε στη δημοσιότητα, διότι οι ερευνητές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου, παρέμβαση εκπροσώπων του Δυτικού Μετώπου στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, η οποία καταγράφεται άλλωστε στο Video της τηλεοπτική Έρευνας του ΑΠΕ.
Την ύπαρξη της Έρευνας αγνοούσε και ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής). Η αντιπρόεδρος κυρία Αφροδίτη Μπιζά δηλώνει ότι δεν γνώριζε την έκθεση και καλό είναι να δημοσιοποιηθεί και να εκτιμηθεί καθώς είναι μεγάλοι οι δείκτες από ότι λένε». Ωστόσο, η ίδια διευκρινίζει ότι «η Φυλή είναι ένας χώρος που δέχεται απορρίμματα 60 ολόκληρα χρόνια. Πολύ περισσότερο ότι τα πρώτα χρόνια μάλιστα χωρίς καμία προφύλαξη. Φυσικό είναι να υπάρχουν μολύνσεις και επιβαρύνσεις, Κάτι που άλλωστε είναι αναγνωρισμένο και από την Επιτροπή Αναφορών και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν».
«Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα» σημειώνει η κυρία Μπιζά «είναι να αποτρέπουμε και να προλαμβάνουμε τη μόλυνση».
Δεν υπήρχε γιατρός εργασίας
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Δρίβας επισημαίνει ότι η εικόνα της κατάστασης που κληρονόμησε η νέα διοίκηση στον ΧΥΤΑ ήταν χειρότερη. «Θα σας πω μόνο ένα στοιχείο που δείχνει το μέγεθος. Ήταν παράδοξο και περίεργο, όταν ανοίξαμε την πόρτα και μπήκαμε σε αυτόν το χώρο, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε γιατρός εργασίας. Στη συνέχεια, κάναμε εξετάσεις στους εργαζόμενους που μας σύστησε γιατρός εργασίας που αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε και έχουμε κάνει αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στην ίδια την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ κάνουμε πλέον μετρήσεις».
Γιατί όμως ο δήμαρχος Φυλής παρήγγειλλε τις μελέτες, γιατί τις κρατούσε στα συρτάρια του, και σε τι αποσκοπούσε;
Ο Τάσος Κεφαλάς, εκπρόσωπος του Δυτικού Μετώπου, αφήνει σαφείς αιχμές για τις προθέσεις του, μιλώντας στο ΑΠΕ:
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που διαπραγματευόμαστε και κάνουμε παζάρια με την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, για να πάρουμε περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο μας. Είναι ο κ. Παππούς που κάνει τέτοια παζάρια και είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται με την σιωπή του και την συντήρηση αυτού του εγκλήματος».
Τα κέρδη πίσω από τα σκουπίδια
Η αλήθεια είναι ότι για τον δήμο Φυλής το αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική όχληση της χωματερής είναι μεγάλο. Ο δήμος αναμένει ετησίως αντισταθμιστικά οφέλη ύψους περίπου 39,5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 108.000 ευρώ την ημέρα. Από το 1991-2004 καταβλήθηκαν στους δήμους Φυλής και Άνω Λιοσίων περίπου 634 εκατομμύρια ευρώ.
Να γιατί ορισμένοι θεωρούν ότι ο δήμαρχος θέλησε με αυτές τις μελέτες να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να μη γίνει καμία περικοπή.
Θέσαμε ευθέως το ερώτημα στον κ. Παππού
«Ο κάθε ένας μπορεί να χτίζει πολιτική στα σκουπίδια, και να λέει ό,τι θέλει» υπογραμμίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Φυλής και προσθέτει:
«Είναι ανομολόγητες σκέψεις που δεν είναι δική μου ευθύνη να τις πω, πάνω στα σκουπίδια. Εγώ είμαι ξεκάθαρος και μιλάω ανοικτά, η χωματερή της Φυλής τελείωσε. Ότι σκουπίδι πήρε, πήρε. Ό,τι ζημιά έκανε, έκανε. Ό,τι οφέλη είχε ο δήμος, είχε. Εγώ θα παλέψω, η χωματερή αυτή να αποκατασταθεί, να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Πάρκο ηλιακής ενέργειας, ώστε να μπορεί ο δήμος μου και οι δημότες, να έχουν δωρεάν ρεύμα. Το τι λέει ο καθένας δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό…».
Εν τω μεταξύ, ο δήμος Φυλής είναι ο μοναδικός δήμος που δεν κατέθεσε σχέδιο τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προβλέπει το ΠΕΣΔΑ
«Δεν το έκανα συνειδητά» υπογραμμίζει ο κ. Παππούς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το θεωρώ μη εφικτό, όπως και το να κάνω πράσινα σημεία. Οι άλλοι που έχουν καταθέσει, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Για τα δικά μου σκουπίδια έχω σχέδιο. Στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της περιοχής».
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης της περιοχής στη Φυλή ανήκει σε συγκεκριμένους εργολάβους που φυσικά θα επιθυμούσαν τη συνέχεια λειτουργίας του.
Το εργοστάσιο αυτό πληρώνει κάποιο τίμημα στον ΕΔΣΝΑ, αλλά, όπως τονίζει ο γγ Γιάννης Δρίβας «πλέον η δραστηριότητά του ελέγχεται».
Από την πλευρά του, το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει ότι «στην πράξη, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: επεκτάθηκε (κατά 58 στρέμματα) και βάθυνε ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ (στη β΄ φάση), εγκαταλείφθηκε η προοπτική της απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων και αδειοδοτήθηκε η επαναλειτουργία της μονάδας της WATT».
Το πρόβλημα είναι να αλλάξει η νοοτροπία υπογραμμίζει, από την πλευρά του, στην τηλεοπτική Έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο ΠΕΣΔΑ υπογραμμίζει:
«Έχουμε ένα εργαλείο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που κατέθεσε τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων, να κάνουμε κάτι. Όχι κάτι πρωτοφανέρωτο, αλλά αυτό που γίνεται στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, να προχωρήσουμε στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, έτσι ώστε αντί του 100% να θάβεται με αυτό τον τρόπο να αξιοποιείται, να επαναχρησιμοποιείται, να κομποστοποιείται, να ανακυκλώνεται, και θα υπάρχει και ένα υπόλειμμα, στην Ευρώπη είναι από 20-5% ανάλογα, που βρίσκεις τι θα το κάνεις ή ταφή, ΧΥΤΥ δηλαδή, ή καύση».
Η κυρία Μπιζά υπογράμμισε, εξηγώντας τους στόχους σήμερα της ΕΔΣΝΑ, ότι προχωρά στον προσδιορισμό των χώρων εγκατάστασης των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας στα 20 ( από τα 154 της Αττικής) εγκαταλελειμμένα λατομεία που επιλέχθηκαν, Εκεί, θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις πράσινων σημείων, μονάδες για μικτά επικίνδυνα απόβλητα, ακόμη και χώροι τελικής διάθεσης.
«Το σύνολο των εγκαταστάσεων αποκεντρώνεται και εγκαθίστανται σε όλη την Αττική. Έτσι μπαίνουν και οι βάσεις για να πάψει οριστικά να λειτουργεί η χωματερή της Φυλής» υπογραμμίζει η κ.Μπιζά.
Μιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα, το μόνο σίγουρο που προκύπτει, πάντως, είναι ότι κάποιοι «βολεύονται» με τη συνέχεια της χωματερής, κάποιοι άλλοι επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια, ενώ ιδιωτικά συμφέροντα βρίσκονται σε αναμονή για το ενδεχόμενο να αναλάβουν εκεί που η πολιτεία θα βρεθεί με κενά.
Πηγή: www.eleftheriaonline.gr
Blogger Comment
Facebook Comment