Follow

Μαχητική συγκέντρωση για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής



Μαχητική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που συντελούνται μέσα και γύρω από αυτόν και διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού, διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής Σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και συνταξιούχων της περιοχής.

Με συνθήματα, όπως: «Μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάμε για ζωή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «Ούτε στο Θριάσιο, ούτε στη Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «Φτώχεια, ανεργία και χωματερή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή», «Κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, φορτώνουν με χωματερές του λαού τις πλάτες», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες της περιοχής απαίτησαν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση, μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, προωθεί τη μεγαλύτερη σε βάθος και έκταση εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Απαίτησαν ακόμη να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η επιδημιολογική μελέτη, που με βάση δημοσιεύματα, έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή Φυλής.
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε η Στ. Θέου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνω Λιοσίων, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «οι ίδιοι που μας "πνίγουν" στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, είναι που μας πνίγουν και στο βούρκο της υποβάθμισης μιας εργατικής - λαϊκής περιοχής ... 


Κανένα σκοπό δεν έχουν κυβέρνηση, Περιφέρεια και Τοπική Διοίκηση να προχωρήσουν στην οριστική αναστολή λειτουργίας της χωματερής και των γύρω από αυτήν ρυπογόνων δραστηριοτήτων...
Η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να έρθει από αυτούς που δεν έχουν συμφέρον να το λύσουν, αλλά αντίθετα έχουν βρει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας. Εδώ να πούμε ότι ένας ιδιαίτερα κερδοφόρος τομέας είναι η διαχείριση αποβλήτων. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), πάνω από 2,1 δισ. ευρώ θα είναι ο συνολικός τζίρος για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, με τον κινητό τους εξοπλισμό και τη λειτουργία τους για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι λοιπόν πολλά τα λεφτά και ενώ στην ουσία συμφωνούν, εξηγεί τον ανταγωνισμό περιφέρειας - δήμων και πολιτικών δυνάμεων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στη μοιρασιά και ποιες επιχειρήσεις θα τα καρπωθούν. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό εντάσσονται και οι αντιπαραθέσεις για τη μέθοδο διαχείρισης...
Οι συνέπειες και οι ευθύνες από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αφορούν, επίσης, προηγούμενες και σημερινές Περιφερειακές Διοικήσεις, καθώς και παλιές και τωρινές Τοπικές Διοικήσεις του Δήμου Φυλής, που στηρίχθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...
Όσο τρέχει ο χρόνος αποκτά όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ακόμη, η μετεγκατάσταση σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών. Να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στο Θριάσιο.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής δεν έχει άλλο δρόμο από το δρόμο του αγώνα. Πρέπει να οργανώσει την πάλη του, να συσπειρωθεί στα σωματεία και τους φορείς και να απαιτήσει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στην υγεία, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους και στο λαϊκό εισόδημα. Στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας μας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Τσουμπρής, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής (Δείτε εδώ video) καθώς και η Γ. Δελλή, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων της περιοχής. (Δείτε εδώ video)
Παρευρέθηκαν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, Γ. Πρωτούλης και Γ. Μανουσογιαννάκης, καθώς και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους Δήμους Φυλής - Αχαρνών - Άγίων Aναργύρων Καματερού. 
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με πρώτο σταθμό το Δημαρχείο, με τους διαδηλωτές να αδειάζουν συμβολικά ένα κάδο με σκουπίδια στην είσοδό του.
Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη σύσκεψη σωματείων και φορέων όλων των γειτονικών δήμων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μάη στις 8.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας και 17ης Νοέμβρη) για να αποφασιστεί η συνέχεια του αγώνα.












Πηγή: www.902.gr
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment