Follow

Η ΕΕ στηρίζει την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, επικροτώντας και την επιλογή του Λατομείου Μουσαμά


Με την απάντησή της σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη θερμή υποστήριξή της και δικαιολογεί το καταστροφικό, για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτ. Αθήνας, σχέδιο της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής για τη διαιώνιση της χωματερής Φυλής - Άνω Λιοσίων.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι γνωρίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι την περίοδο 1999 - 2015, το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής, δεδομένου ότι, όπως διαβεβαιώνει, «έχει επίγνωση της συνολικής κατάστασης όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική». Διαψεύδοντας τους ορκισμένους υποστηρικτές της, που την προβάλουν ως ασπίδα σωτηρίας των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δηλώνει απερίφραστα ότι αξιολόγησε το ΠΕΣΔΑ Αττικής και αντιγράφοντας τα έωλα επιχειρήματα κυβέρνησης και περιφερειακής Αρχής:

Δικαιολογεί τόσο την κατακόρυφη αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης ΜΕΑ, όσο και την παραπέρα επέκταση και την επ' αόριστο συνέχιση λειτουργίας της χωματερής, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, «να αντισταθμίσει την παρούσα έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση».

Επικροτεί την επιλογή του λατομείου Μουσαμά ως του επικρατέστερου ΧΥΤΥ στην ευρύτερη περιοχή και, κάνοντας το μαύρο άσπρο, αναβαθμίζει το θάψιμο των σκουπιδιών στο υπόψη λατομείο από «εργασία διάθεσης» (ταφής), σε «εργασία ανάκτησης» αποβλήτων! Κλείνοντας, έτσι, το μάτι στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να «επιτύχει» τους στόχους της ανάκτησης, σύμφωνα, πάντα, με τη σχετική Οδηγία.

Άλλη μια αποκάλυψη της «φιλοπεριβαλλοντικής» δήθεν Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Όσο για την προωθούμενη με ταχύτατους ρυθμούς ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από κυβέρνηση και Περιφέρεια, όλα «καλώς καμωμένα», αφού η σχετική Οδηγία αφήνει στα κράτη-μέλη «την ελευθερία επιλογής μεταξύ ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων διαχείρισης αποβλήτων». Έτσι ονομάζουν την παράδοση στο κεφάλαιο ενός τόσο κρίσιμου για την υγεία και το περιβάλλον αντικειμένου, η διαχείριση του οποίου θα υπαγορεύεται, σε αυτή την περίπτωση, από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων, σε βάρος της υγείας του λαού, του περιβάλλοντος, των εργασιακών σχέσεων και του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών.

Το σχέδιο είναι καταστροφικό για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτ. Αθήνας, όπως και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από τις δύο μελέτες που είχε αναθέσει ο ίδιος δήμαρχος Φυλής, για να τις αποκηρύξει στη συνέχεια. Άλλωστε, είναι πραγματικά αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οδήγησαν τη Διοίκηση Δούρου στον ΕΔΣΝΑ να δηλώσει με τον πιο προκλητικό τρόπο, κάνοντας τα «στραβά μάτια» για τις δικές της βαριές ευθύνες και σε αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι «ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί "τοξική βόμβα" για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», γεγονός όμως που «δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία» (!) (βλ. δελτίο Τύπου του ΕΔΣΝΑ - 29.3.18).

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στους φορείς, να οργανώσουν την πάλη τους για:

- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

- Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

- Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

- Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακολουθούν η Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ και η Απάντηση της Επιτροπής:

Ερώτηση:

«Με απόφαση των διοικήσεων Περιφέρειας Αττικής και ΕΔΣΝΑ, όχι μόνο δεν δρομολογήθηκε το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά προχώρησε η παραπέρα επέκτασή του στο παλιό Λατομείο Μουσαμά, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες. Το λατομείο έχει επιλεγεί στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων ως "ο πλέον κατάλληλος χώρος για την ταφή μεγάλης ποσότητας των υπολειμματικών αποβλήτων της Αττικής", χωρίς να αποκλείονται και τα σύμμεικτα.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί βασίζονται στις αντιδραστικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Προβλέπουν παράδοσή της σε επιχειρηματίες με Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, χαράτσωμα λαϊκών στρωμάτων και προικοδότηση με σωρεία κονδυλίων των επιχειρηματικών ομίλων, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και τη μη μετατροπή του παλιού Λατομείου Μουσαμά σε χώρο ταφής υπολειμμάτων, όπως διεκδικούν εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής;

- Στο ότι η επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων, που αποδεδειγμένα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού και στην προστασία του περιβάλλοντος, στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, καθώς και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των δημοτών;».

Απάντηση της Επιτροπής:

«Όπως επισήμανε η Επιτροπή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-000894/2018, η Επιτροπή έχει επίγνωση της συνολικής κατάστασης όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική. Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2016 για την περιφέρεια της Αττικής, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόσθετη δυναμικότητα επεξεργασίας των αποβλήτων και υγειονομικής ταφής, η οποία αναμένεται να αντισταθμίσει την παρούσα έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Η αποκατάσταση λατομείων με κατάλληλα μη επικίνδυνα απόβλητα μπορεί να είναι ένας τρόπος ανάκτησης αποβλήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται αντί για παρθένα υλικά, υπό τον όρο ότι η χρήση των αποβλήτων περιορίζεται στην ποσότητα που είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει, ωστόσο, να εξασφαλίζουν σε όλες τις περιπτώσεις ότι, πριν επιτρέψουν τη λειτουργία σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και/ή το περιβάλλον.

Το άρθρο 15 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα προβλέπει υποχρέωση επίτευξης ορισμένου αποτελέσματος, απαιτώντας από τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι τα απόβλητα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία, αφήνοντάς τους την ελευθερία επιλογής μεταξύ ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων διαχείρισης αποβλήτων».


Πηγή: www.902.gr
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment