Follow

Τι κρύβεται πίσω από το δωρεάν ρεύμα σε 500 οικογένειες από τη Χωματερή;

Φαινομενικά, θα έπρεπε να είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανακοίνωση του Δημάρχου Φυλής, πως 500 οικογένειες θα έχουν δωρεάν ρεύμα, το οποίο θα προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν σε αποκατεστημένο τμήμα της Χωματερής.

Θα πρέπει ο Δήμαρχος όμως να μας απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:

1. Για ποιο τμήμα της αποκατεστημένης χωματερής συζητάμε. Για αυτό που όλο τον προηγούμενο μήνα πετούσαν σκουπίδια, γιατί δεν είχαν που αλλού να τα βάλουνε;

2. ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ; Διότι κύριε Δήμαρχε, αν πληρώσετε για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων εκατομμύρια ευρώ, προς τι το όφελος να έχουν δωρεάν ρεύμα 500 οικογένειες. Γιατί είμαστε βέβαιοι πως το κόστος κατασκευής, οι μίζες που θα πέσουν κλπ. κλπ. θα έχουν πολλαπλάσιο κόστος που θα επομιστούν τελικά όλοι οι δημότες.

3. Ποιο θα είναι το κριτήριο επιλογής των οικογενειών που θα έχουν το δωρεάν ρεύμα; Θα βγει προκήρυξη Δήμαρχε, ή μήπως η επιλογή θα γίνει από εσάς με ψηφοθηρικά κριτήρια; Και μην αρχίσετε να μας λέτε πως θα τα επιλέξει τα άτομα η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, γιατί θα γελάνε και οι πέτρες !! Γνωρίζουμε καλά τις αντικειμενικές σας διαδικασίες...  Θα πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση, σασφή κριτήρια κλπ. Όμως το πρόβλημα είναι πως δεν εμπιστευόμαστε καμμία διαδιακασία στον Δήμο Φυλής γιατί τα "μόρια αλλάζουν" στους φακέλους...

4. Ποιο το κόστος δημιουργίας της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ιδρύσει ο Δήμος Φυλής; Πού θα στεγαστεί, ποιος θα πληρώνει τους υπαλλήλους; Με τι τεχνογνωσία θα στηθεί;

5. Έχετε βρει χρηματοδότηση για τη μελέτη; Ποιος θα αναλάβει την μελέτη όλου αυτού του μεγαλεπίβολου σχεδίου; Ποιο το κόστος της;

Όπως καταλαβαίνετε, όλο το σχέδιο μπάζει από παντού. Και αν δεν είναι απλά μία ακόμα ανακοίνωση εντυπώσεων από τον Δήμαρχο και φτάσουμε στο στάδιο υλοποίησης, μιλάμε για ένα νέο χορό εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των δημοτών. Καλή μας τύχη....

Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής:

Η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί το εργαλείο εφαρμογής της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Φυλής, με στόχο την ενεργειακή αυτοτέλεια και την καταπολέμηση του ενεργειακού αποκλεισμού.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο Δήμος Φυλής γίνεται παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, την οποία θα διαθέσει με κοινωνικά κριτήρια, στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.
Εισηγούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 19 Ιουνίου 2018 το θέμα της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς είπε ότι πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο που θα διαχειριστεί την ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παραχθεί από τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στο αποκαταστημένο τμήμα της Χωματερής.
Από την ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1 MW που θα παραχθεί θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, 500 νοικοκυριά του Δήμου Φυλής, τα οποία θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια από την Κοινωνική Υπηρεσία, τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής. Υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, στις 7 Μαρτίου 2018, με αφετηρία το Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, το Δεκέμβριο του 2017.
Χρήστος Παππούς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια που θα διασφαλίσει την ενεργειακή αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής.
Αναφέρθηκε ακόμα στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Άνω Λιόσια- Ζεφύρι και Φυλή, που προβλέπουν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια και λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας τύπου led στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment