Follow

Ο Δήμος Φυλής στις Βρυξέλλες ! Εντυπώσεις ή ουσία;

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς σε συνέδριο για τις περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης. Μάλιστα τον συνόδεψε πολυμελή αντιπροσωπεία (ως γνωστόν είμαστε γενναιόδωροι στους δημοτικούς συμβούλους και τους συνεργάτες μας όταν πρόκειται για ταξιδάκια...).

Εμείς αναρωτιόμαστε... έχει ουσία η συγκεκριμένη κίνηση;
Γιατί το να κάνεις μια ομιλία στην Ευρώπη κατά τη γνώμη μας δεν έχει ουσία και νόημα αν δε συνοδεύεται από αναζήτηση χρηματοδότησης, συντονισμένες κινήσεις για την ανεύρεση πόρων κλπ.

Και δυστυχώς αυτές οι κινήσεις μας φαίνονται αποσπασματικές και μάλλον χωρίς οργάνωση και στόχο.

Με ποια στελέχη από τις Βρυξέλλες συναντήθηκε ο Δήμαρχος; Η συνοδεία του έκανε κάποιες ενέργειες; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων; Θυμίζουμε πως και πέρυσι συμμετείχε ο Δήμος Φυλής στο ίδιο συνέδριο. Τι έγινε μέσα σε ένα χρόνο; Ή απλώς πληρώσαμε άλλο ένα ταξίδι για να πάνε τα στελέχη μας ταξιδάκι;


Εμείς επικροτούμε τυχόν προσπάθειες για αναζήτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Απλά θα θέλαμε να μάθουμε αν έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα οι πρόσπαθειες αυτές όλα αυτά τα χρόνια. Και ως δελτίο τύπου απλά μαθαίνουμε πως... "Για το σκοπό αυτό και μετά την έγκριση της συμμετοχής του ως συνδιοργανωτής στη «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων 2018», ο Δήμος Φυλής συνεργάστηκε με το δίκτυο , ALPEUREGIO, τη Νομαρχία Bouches-du-Rhône (FR) και 10 Περιφέρειες της Ευρώπης και συγκεκριμένα τις: Carinthia (AT), Friuli-Venezia Giulia (IT), Kujawsko-Pomorskie (PL), Lombardy (IT), Lazio (IT), Marche (IT), Norland (NO), Pomorskie (PL), Veneto (IT) και Vojvodina (RS)". Δηλαδή ο Δήμος Φυλής βάφτισε το γεγονός πως παραβρέθηκε στο ίδιο πάνελ με άλλες πόλεις, πως συνεργάζεται μαζί τους !

Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε συντονισμένες προσπάθειες και αποτελέσματα και να μην αποτελούν αυτά απλά ένα ακόμα πυροτέχνημα...

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής

Στρατηγικοί στόχοι του Δήμου Φυλής είναι η υδροδοτική και η ενεργειακή αυτάρκεια, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της Χωματερής, τόνισε στις Βρυξέλλες ο Παππούς

Τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου Φυλής ανέπτυξε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Ο Δήμαρχος Φυλής τόνισε ότι στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου Φυλής αποτελούν η ενεργειακή και υδροδοτική του αυτάρκεια.

Αναφορικά με το στρατηγικό στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας τόνισε ότι θα διασφαλιστεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και θα συνδυαστεί με την αποκατάσταση της Χωματερής. Ειδικότερα ανέφερε ότι το σχέδιο του Δήμου αποβλέπει:

• στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω δύο έργων ενεργειακής αναβάθμισης με τοποθέτηση 10 χιλ. λαμπτήρων LED στο δημοτικό φωτισμό και φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας σε 76 δημόσια κτίρια
• στην παραγωγή ενέργειας συνολικής ισχύος 17 MW (8 MW από φωτοβολταϊκά και 9 MW από ανεμογεννήτριες), μέσω της δημιουργίας Ενεργειακού Πάρκου στη Χωματερή. Η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ενεργειακού Πάρκου, ενώ ένα μέρος της θα διατίθεται, δωρεάν, στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου.
• στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 27 χιλιόμετρα
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η δημιουργία Ενεργειακού Πάρκου εντάσσεται στη διαδικασία αποκατάστασης των 3 χιλ. στρεμμάτων της Χωματερής, μεγάλο μέρος της οποίας θα διατεθεί για τη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αναφορικά με το στόχο της υδροδοτικής αυτάρκειας, ο Δήμαρχος Φυλής τόνισε ότι αποβλέπει στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου και της νέας τεχνολογίας στη διύλιση του νερού, ώστε, μέσω του ιδιόκτητου δικτύου ύδρευσης, να προσφερθεί φτηνό και καλής ποιότητας νερό στους δημότες.

Τέλος, ζήτησε, στο σχεδιασμό εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2020-2026 να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών και να τους παρασχεθούν επαρκείς πόροι για την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Επίσης να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη, σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

«Στόχος μας είναι να γίνει ο Δήμος Φυλής πρότυπος Δήμος σε όλη την Ευρώπη στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από τις οποίες θα εξασφαλίζει ενέργεια για τη λειτουργία του και για τους δημότες του» κατέληξε ο Χρήστος Παππούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομιλία του Δημάρχου Φυλής έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ευρώπη των ευκαιριών» που αποβλέπει στην παρουσίαση των αναπτυξιακών έργων που υλοποιούν οι Ευρωπαϊκές Τοπικές και Περιφερειακές αρχές με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό και μετά την έγκριση της συμμετοχής του ως συνδιοργανωτής στη «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων 2018», ο Δήμος Φυλής συνεργάστηκε με το δίκτυο , ALPEUREGIO, τη Νομαρχία Bouches-du-Rhône (FR) και 10 Περιφέρειες της Ευρώπης και συγκεκριμένα τις: Carinthia (AT), Friuli-Venezia Giulia (IT), Kujawsko-Pomorskie (PL), Lombardy (IT), Lazio (IT), Marche (IT), Norland (NO), Pomorskie (PL), Veneto (IT) και Vojvodina (RS).
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment