Follow

Άνω Λιόσια: Τεράστιο πρόβλημα με ιδιοκτήτες που είδαν τα αγροτεμάχια να περιέχονται στο Δημόσιο


Στα Ανω Λιόσια, όπου η κτηµατογράφηση ολοκληρώθηκε και λειτουργεί κτηµατολογικό γραφείο, πολλοί ιδιοκτήτες είδαν τα αγροτεµάχιά τους να περιέρχονται στο ∆ηµόσιο. Πλέον βρίσκονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας σε ορισµένες περιπτώσεις... ολόκληρες πλαγιές, ή επειδή τα ακίνητα αυτά δεν δηλώθηκαν, ή επειδή αποδόθηκε η κυριότητά τους στο ∆ηµόσιο, ή δεν εφαρµόστηκαν τα παραχωρητήρια, ή δεν έγιναν ενστάσεις από τους ενδιαφερόµενους.

«∆εν είναι υπερβολή να πούµε ότι ένας µεγάλος αριθµός ιδιοκτητών αντιλαµβάνεται το πρόβληµα όταν έρχεται η στιγµή να κάνει αποδοχή κληρονοµιάς» εξηγεί η κυρία Τζαβέλλα. Και συνεχίζει: «Στην ευνοϊκότερη περίπτωση, το ακίνητο θα έχει αποδοθεί σε “άγνωστο ιδιοκτήτη” και τότε, αν η µόνη αµέλεια ήταν η δήλωση στο Κτηµατολόγιο, µε τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας το ακίνητο θα αποδοθεί αρχικά στον κληρονοµούµενο και στη συνέχεια στους κληρονόµους του. ∆εν είναι, όµως, και λίγες οι περιπτώσεις ακινήτων που εν τω µεταξύ δηλώθηκαν από τρίτους (συγγενείς ή µη), µε διαθήκες και συµβόλαια για παράδειγµα, των οποίων το κύρος µπορεί να αµφισβητηθεί ή και όχι» τονίζει.

Η διαδικασία κτηµατογράφησης ανέδειξε όµως και περιπτώσεις καταπατήσεων, καθώς στο παρελθόν κάποιοι έχτισαν σε δηµόσια γη, αλλά -το χειρότερο- πούλησαν σε ανυποψίαστους και καλόπιστους τρίτους δηµόσια γη: «Και τώρα αυτοί οι τρίτοι, ύστερα από τριάντα και πλέον χρόνια, βλέπουν το χωράφι τους ή το σπίτι τους να φεύγει από τα χέρια τους». Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα σφάλµατα του ίδιου του Κτηµατολογίου κατά τη διαδικασία της κτηµατογράφησης, εξαιτίας των οποίων οι πολλοί φτάνουν στο σηµείο να µην µπορούν να διαθέσουν ελεύθερα την ακίνητη περιουσία τους. «Τα συµβόλαια των πολιτών είναι καθ’ όλα σωστά, νοµίµως µεταγεγραµµένα, αλλά εξαιτίας σφαλµάτων κατά την επεξεργασία η καταχώριση των εµπράγµατων δικαιωµάτων ή η χωρική αποτύπωση του ακινήτου είναι λάθος. Και δυστυχώς, τα σφάλµατα αυτά διορθώνονται µονάχα µε επιµέλεια και δαπάνες των ίδιων των πολιτών» καταλήγει η δικηγόρος.

Τα προβλήματα
Τη στενή παρακολούθηση της διαδικασίας κτηµατογράφησης προκειµένου να αποφευχθούν λάθη και προβλήµατα συστήνουν οι νοµικοί. Η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών δηµιουργεί αµάχητο τεκµήριο κυριότητας. Αν λοιπόν, για παράδειγµα, ένα ακίνητο καταχωριστεί κατά τις οριστικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», τότε αυτό «αυτοδικαίως περιέρχεται στην κυριότητα του ∆ηµοσίου και το µόνο δικαίωµα που αποµένει στον ιδιοκτήτη είναι η δικαστική διεκδίκηση αποζηµίωσης» εξηγεί η κυρία Τζαβέλλα. Η ίδια προσθέτει ότι πολλοί ιδιοκτήτες εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης αποφεύγουν να πληρώσουν ακόµα και το τέλος κτηµατογράφησης, ύψους 35 ευρώ, µε τη δικαιολογία ότι έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην Εφορία: «Η δήλωση ακινήτων στο Κτηµατολόγιο είναι υποχρεωτική και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι µια δικαστική διαδικασία θα τους στοιχίσει πολλαπλάσια ποσά».

Ολοι συµφωνούν στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» πριν από µερικές ηµέρες, το Κτηµατολόγιο ενίοτε χρεώνει υψηλότερα τέλη στους πολίτες, εξαιτίας κυρίως λανθασµένου εντοπισµού του ακινήτου (σε αστική αντί αγροτικής περιοχής) ή εσφαλµένου υπολογισµού των δικαιωµάτων (να πληρωθούν περισσότερα δικαιώµατα από αυτά που αντιστοιχούν στη δηλωθείσα περιουσία). Το επιπλέον ποσό πάντα επιστρέφεται, αλλά ενίοτε µε καθυστέρηση. Την περίοδο αυτή η κτηµατογράφηση της χώρας βρίσκεται σε ένα από τα κρισιµότερα στάδια. Ωστόσο, δεν λείπουν τα προβλήµατα, καθώς ακόµα και η εφαρµογή για την ηλεκτρονική δήλωση ακινήτων -που τέθηκε την περασµένη εβδοµάδα σε λειτουργία προκειµένου να διευκολύνει τους πολίτες- τις πρώτες ηµέρες εµφάνισε σηµαντικά προβλήµατα, µε αποτέλεσµα να µην ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Την ίδια στιγµή, µε αργούς ρυθµούς προχωρά και ο µετασχηµατισµός του Κτηµατολογίου, βάσει των προβλεποµένων από τον νόµο που ψηφίστηκε πέρυσι. Συγκεκριµένα, δεν έχουν µετατραπεί τα υποθηκοφυλακεία σε κτηµατολογικά γραφεία ώστε όλες οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, εδώ και περίπου έναν χρόνο οι υποθηκοφύλακες, οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς εισπράττουν τέλη, δέχονται αιτήσεις, αλλά δεν τις επεξεργάζονται, γεγονός το οποίο δηµιουργεί προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στοιβάζοντας πράξεις που δεν µπορούν να διεκπεραιωθούν. Να σηµειωθεί ότι µε τον νέο φορέα καταργούνται όλα τα υποθηκοφυλακεία (περίπου 400), τα οποία θα αντικατασταθούν από 17 κτηµατολογικά γραφεία και 75 παραρτήµατα. Επιπλέον, από το σύνολο των 61 νοµικών του Κτηµατολογίου έχουν αποµείνει οι 41, µε αποτέλεσµα και αυτός ο τοµέας να παραµένει υποστελεχωµένος, µέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρωση των κενών θέσεων.



Πηγή: www.ethnos.gr

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment