Follow

Όταν εκμεταλλεύονται πολιτικά τον πόνο του άλλου...




Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε στα τοπικά και ηλεκτρονικά μέσα του Δήμου Φυλής με μεγάλη λύπη τους διάφορους "καλοθελητές" να εκμεταλλεύονται πολιτικά και δημοσιογραφικά τον πόνο της ανεργίας μιας πολύτεκνης οικογένειας.
Όχι μόνο δε συμμερίζονται τους βασικούς δεοντολογικούς δημοσιογραφικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ένα ανήλικο παιδί και να μην προβάλλουν φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, αλλά αντιθέτως υπερπροβάλλουν το θέμα. Και μάλιστα αυτή η υπερπροβολή έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό αυτού του παιδιού. Αν δε καταλαβαίνει η μητέρα του παιδιού πως πρέπει να προστατέψει το παιδί της από αυτή την εκμετάλλευση, θα έπρεπε να το καταλάβουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.
Όλοι αυτοί οι καλοθελητές, αντί να βοηθήσουν ουσιαστικά την οικογένεια, την χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στο κράτος, στην διοίκηση του δήμου κλπ. Λες και πρώτη φορά ανακαλύπτουν πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, κοινωνική πολιτική, κοινωνική πρόνοια, προστασία του φτωχού κλπ. Ποιος προστατεύει τους εκατομμύρια ανέργους σε αυτή τη χώρα που δε λαμβάνουν κανένα επίδομα; Ξαφνικά ανακαλύπτουν πως ένας δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει μια οικογένεια ! Δηλαδή η προηγούμενη διοίκηση βοηθούσε τους απόρους; Όσο δε βοηθάει αυτή η διοίκηση του Δήμου Φυλής με το Κοινωνικό Παντοπωλείο της, τόσο δε βοηθούσε και η προηγούμενη διοίκηση με το πενιχρό ποσό των 60 ευρώ που έδινε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Γιατί η απάντηση είναι μία: Οι δήμοι δεν μπορούν να ασκήσουν ουσιαστική επιδοματική κοινωνική πολιτική.

Οι πολλές οργανώσεις αλληλεγγύης του δήμου μας άλλωστε τι έκαναν για αυτή την οικογένεια; Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα; Η οικογένεια εισπράττει το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης; Ο Δήμος της έδωσε τρόφιμα; Ερωτήματα που θέλουν απάντηση, αλλά και ακόμα και αν δοθεί απάντηση ένα είναι το δεδομένο: Το κεντρικό κράτος δεν έχει ουσιαστικό τρόπο να προστατέψει τους ανέργους από την ανέχεια. Και αυτό το ξέρουμε όλοι... και για αυτό το τρόπο θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να βοηθάμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και έχουν ανάγκη. Να τους βοηθάμε όμως έμπρακτα και όχι να προβάλλουμε απλά την υπόθεσή τους και να εκμεταλλευόμαστε πολιτικά τον πόνο του άλλου...
Η οικογένεια έχει το δικαίωμα να προβάλλει τα προβλήματά της και μέσα στον πόνο της μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κίνηση και κανείς δε μπορεί να την κατηγορήσει. Όμως ο τρόπος που τα μέσα θα προβάλλουν αυτή την υπόθεση εμείς έχουμε δικαίωμα να την κρίνουμε. Αντί να οργανωθεί μια φιλανθρωπική εκδήλωση για τη βοήθεια αυτής της οικογένειας, αντί οι οργανώσεις αλληλεγγύης να προσφέρουν τρόφιμα, αντί να ζητηθεί από τη Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια, απλά ανατροφοδοτείται ο τοπικός τύπος από δημοσιεύματα προβάλλοντας την δυστυχία του άλλου... Δυστυχώς με αυτό το τρόπο δε δίνονται λύσεις. Δε δίνονται ουσιαστικές λύσεις. Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριοι της Αντιπολίτευσης, κύριοι βουλευτές της περιοχής, κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιοχής, ξέρετε εκατοντάδες επιχειρηματίες που θα μπορούσανς να δώσουν μια προσωρινή δουλειά. Μπορούσατε να δώσετε εντολές στις υπηρεσίες σας να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο να βοηθήσουν. Αλλά όλοι επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της αρνητικής προβολής... Συγχαρητήρια που μπήκατε στο παιχνίδι να εκθέσετε ένα παιδί σε όλη τη τοπική κοινωνία και να στιγματιστεί για πάντα. Και μη νομίζετε πως βοηθήσατε τελικά την οικογένεια ή δώσατε λύση...
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment