Follow

Πότε θα αρχίσουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;


Δεχόμαστε συνεχώς ερωτήματα για το πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις ξανά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγύης στον Δήμο Φυλής, καθώς και σε όλους τους Δήμους όλης της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr, τον τρόπο και κυρίως, τον χρόνο έναρξης υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επεξεργάζονται οι υπηρεσίες Πρόνοιας. Με δεδομένο ότι ειδικά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, αναμένεται να υπάρξει μαζική υποβολή αιτήσεων, με κίνδυνο να «πέσει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πριν καλά – καλά τεθεί εν ισχύ, έχουν κατατεθεί μια σειρά από προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν δύο σενάρια, για να γίνει η τελική επιλογή.  Σενάριο 1: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος δέκα ημερών, σε όσους πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, για να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμάται ότι από τις 21 έως τις 31 Ιανουαρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας και οι Δήμοι θα δεχτούν, μέγιστη πίεση από χιλιάδες εν δυνάμει ωφελούμενους και δικαιούχους του ΚΕΑ. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου, η οικονομική στήριξη μέσω ΚΕΑ ξεκινάει τον επόμενο μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης. Άρα όσοι υποβάλλουν αιτήσεις εντός Ιανουαρίου, θα περιμένουν να λάβουν την οικονομική στήριξη που θα τους αναλογεί, στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Σενάριο 2: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανοίγει στις αρχές Φεβρουαρίου. Έτσι, δίνεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους δικαιούχους που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, από την πρώτο μήνα λειτουργίας του ΚΕΑ, αλλά η οικονομική στήριξη θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου και μετά. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπηρεσίες πρόνοιας θα πρέπει να βρουν τρόπο να στηρίξουν τους δικαιούχους, για το μήνα Ιανουάριο, που δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Ήδη επεξεργάζονται τρόπο, να υπάρξει επέκταση ενός μήνα στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για να στηριχθούν οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, κατά το μήνα Ιανουάριο. Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, μιας και το συγκεκριμένο πρόγραμμα βάσει νόμου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2016, τότε θα βρεθεί άλλος τρόπος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των συγκεκριμένων δικαιούχων. 

Ιστοσελίδα για το ΚΕΑ: https://keaprogram.gr/


Πώς μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.;

Τα νοικοκυριά (με ένα άτομο ή περισσότερα) που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα Κ.Ε.Α θα μπορούν να ενταχθούν εφόσον πληρούν ταυτόχρονα 3 κύρια σύνολα κριτηρίων: κριτήρια διαμονής, εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια.

Πρώτoν, όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να μένουν νόμιμα σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Δεύτερον, το συνολικό εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού τους τελευταίους 6 μήνες (πριν από την υποβολή της αίτησης) πρέπει να είναι κάτω από το όριο εισοδήματος που προβλέπεται για ένταξη στο πρόγραμμα. Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό - που αποτελείται από τον σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο εάν το συνολικό εισόδημά τους είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από το μισθό του κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Το 20% από το μισθό του, που είναι 280 ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη. Το συνολικό εισόδημά του θα υπολογιστεί ως εξής: 1.400 – 280 = 1.120. Δεδομένου ότι αυτό είναι κάτω από το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα ενός ατόμου που διαμένει μόνο του, τότε αυτό το άτομο θα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.

Τρίτον, εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια:

Η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό — που αποτελείται από το σύζυγο, τη σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά — η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.

Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα, κ.ο.κ) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.

Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.

Επίσης, τα νοικοκυριά που κατέχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών), αεροσκάφη, ιδιωτικά ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα κατώτατα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για κάθε τύπο νοικοκυριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα Κ.Ε.Α. θα ληφθούν αποκλειστικά και μόνο βάσει των κριτηρίων που περιγράφονται εδώ. Καμία άλλη μεταβλητή (όπως φύλο, φυλή, εθνοτική προέλευση κλπ.) δεν θα ληφθεί υπόψη για την ένταξη ή τον αποκλεισμό των αιτούντων.
Σύνθεση νοικοκυριούΕξαμηνιαίο εγγυημένο ποσόΜηνιαίο εγγυημένο ποσόΌριο Αξίας ΑκινήτωνΑντικειμενική δαπάνη κινητών (π.χ. αυτοκίνητα)Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος)
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό1.200 ευρώ200 ευρώ90.000 ευρώ6.000 ευρώ7.200 ευρώ
Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα ανήλικο μέλος1.800 ευρώ300 ευρώ105.000 ευρώ6.000 ευρώ10.800 ευρώ
Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη2.100 ευρώ350 ευρώ120.000 ευρώ6.000 ευρώ12.600 ευρώ
Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τρία ανήλικα μέλη2.400 ευρώ400 ευρώ135.000 ευρώ6.000 ευρώ14.400 ευρώ
Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη2.700 ευρώ450 ευρώ150.000 ευρώ6.000 ευρώ16.200 ευρώ
Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη3.000 ευρώ500 ευρώ150.000 ευρώ6.000 ευρώ18.000 ευρώ


Πηγή: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, dikaiologitika.gr
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment