Follow

Μια συγκλονιστική μέρα στην χωματερή.


Σήμερα ξαναβρεθήκαμε  στο ταμπάνι  του ΧΥΤΑ της  Φυλής  για τις ανάγκες του γυρίσματος ενός ντοκιμαντέρ που κάνει μια  φίλη  Γαλλίδα κινηματογραφήστρια .
Η θερμοκρασία κατά τις μία το μεσημέρι ήταν στους -4 βαθμούς με τα γύρω βουνά χιονισμένα και ένα αέρα τρομερό που έκανε την ζωή των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο ακόμα πιο δύσκολη.
Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κρατηθούν όρθιοι από το αέρα και να δουλεύουν ταυτόχρονα. Οι οδηγοί άδειαζαν τα απορριμματοφόρα και πάλευαν να κλείσουν τους μύλους ή τις πόρτες των ανοιχτών φορτηγών που μεταφέρουν ογκώδη  , οι χειριστές παγωμένοι μέσα στα βαριά μηχανήματα προσπαθούσαν να στρώνουν τα σκουπίδια στο έδαφος , οι άνθρωποι που ελέγχουν την κίνηση τους χώρους απόθεσης κινιόντουσαν ανάμεσα στα βαριά οχήματα μέσα σε  σύννεφο από σκουπίδια και χώμα.

Ακόμα και οι άνθρωποι που δούλευαν για το γύρισμα υπέφεραν. Η κινηματογραφήστρια , η μεταφράστρια, ο ηχολήπτης και ο εικονολήπτης.
Όταν φεύγαμε κατά τις 4,  ανέβαιναν στον χώρο οι άλλοι οι κολασμένοι . Ερχόταν εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες για να μαζέψουν  ότι μπορούσαν από τα σκουπίδια που δεν ήταν ακόμα πατημένα και σκεπασμένα  με χώμα.
Η στιγμές ήταν δύσκολες αλλά ήταν και συγκλονιστικές.
Οι μόνοι που αισθανόταν άνετα και πετούσαν ευτυχισμένοι ήταν οι χιλιάδες γλάροι που είχαν εξασφαλισμένο ένα πλούσιο γεύμα από τα σκουπίδια .
Οι άνθρωποι  αυτοί που τους λένε  σκουπιδιάρηδες  υποφέρουν , χαλάνε την υγεία τους , πολλές φορές χάνουν και την ζωή τους για να ζήσουν τις οικογένειές τους κρατώντας τις πόλεις καθαρές χωρίς σκουπίδια .
Οι άνθρωποι αυτοί ενώ αξίζουν τον σεβασμό της κοινωνίας πολλές φορές ντρέπονται να πουν και  τι δουλειά κάνουν γιατί το αξιακό μας σύστημα είναι έτσι κατασκευασμένο.
Εμείς πήγαμε για τις ανάγκες του γυρίσματος.. πήγαμε με την ελπίδα πως θα μπορέσουμε να δείξουμε σε όσους δουν το φιλμ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  τι σημαίνει χωματερή Φυλής και για ποιους λόγους παλεύουμε για να κλείσει.
Σκέφτομαι πως ίσως αυτό είναι το δυσκολότερο από όλα τελικά. Ο κόσμος έχει μάθει να πετάει την σακούλα με τα σκουπίδια σε ένα κάδο και να μην τον ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά και πόσες χιλιάδες άνθρωποι θα υποφέρουν μέχρι αυτή η σακούλα και το περιεχόμενό της να θαφτούν κάτω από τόνους χώματος.





Πηγή: anntilogos
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment