Follow

Ποιά η θέση του Δήμου Φυλής για αυτά που συμβαίνουν στην ιδιοκτησία του στη Μυρσίνη; ¨Η μήπως δεν είναι ιδιοκτησία του;


Τί αλήθεια συμβαίνει στην ιδιοκτησία του Δήμου Φυλής στη Μυρσίνη; Τι γίνεται με τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί; Ποια η κατάστασή τους; Γιατί αυτή η αδιαφορία του Δήμου Φυλής και της Διοίκησης, αλλά και της αντιπολίτευσης για τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί; Κανένας μα κανένας δεν ενδιαφέρεται; Γιατί όλοι κλείνουμε τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις του Δήμου Φυλής; Ή μήπως δεν πρόκειται πια για εγκαταστάσεις του Δήμου Φυλής για αυτό δεν ενδιαφέρεται η Διοίκηση; Τουλάχιστον να μας το πείτε γιατί θεωρητικά πρόκειται για περιουσία των δημοτών.

Ακολουθεί μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες:

Αποχώρησαν οι «Γιατροί του Κόσμου» απο την Μυρσίνη

Η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε τους «Γιατρούς του Κόσμου» στο να αποχωρήσουν από το Κέντρο Φιλοξενίας Μυρσίνης, γεγονός που δυσχεραίνει την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων, οι οποίοι στο εξής θα πρέπει να προσφεύγουν στις νοσηλευτικές δομές της περιοχής. Ωστόσο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση και η οργάνωση θα επιστρέψει προσφέροντας τις υπηρεσίες της.

Μυρσίνη Ηλείας: Καταγγελία προσφύγων για απαράδεκτες πρακτικές από μέρος του στρατού

Μετά την επίσκεψή της στο «κέντρο φιλοξενίας προσφύγων» στη Μυρσίνη, η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες Πάτρας» προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση στην οποία μιλάει για απαράδεκτες πρακτικές από μέρος του στρατού που ως απάντηση στη συλλογική αντίδρασή των προσφύγων για την κακή ποιότητα φαγητού εκβίασε πως θα σταματήσει την παροχή πόσιμου νερού στους πρόσφυγες. Η καταγγελία έχει καταγραφεί και στο βίντεο που ακολουθεί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για έβδομη μέρα συνεχίζεται το μπλοκάρισμα της εισόδου του «κέντρου φιλοξενίας» προσφύγων στη Μυρσίνη, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα του φαγητού. Τη σίτιση των προσφύγων έχει αναλάβει το ιδιωτικό catering Korinthian Palace. Ως απάντηση στη συλλογική αντίδρασή τους, αντί για βελτίωση του φαγητού ή αλλαγή της εταιρείας catering, ο στρατός κάνει επίδειξη πυγμής, εκβιάζοντάς τους ξεκάθαρα πως αν δεν επιτραπεί η είσοδος στο catering θα σταματήσει και η παροχή εμφιαλωμένου νερού (να σημειωθεί ότι το νερό ύδρευσης στη Μυρσίνη δεν πίνεται). Ο εκβιασμός αυτός είναι πρωτοφανής, ενώ γενικότερα η διαχείριση αυτής της κατάστασης από το στρατό καταπατά τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες των προσφύγων.



Πέραν όλων των παραπάνω, οι πρόσφυγες καταγγέλλουν την απομόνωσή τους και από τη σκοπιά της προστασίας τους, καθώς βρίσκονται μεταξύ θάλασσας και μεγάλων εκτάσεων χωραφιών μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή, αλλά και από τη σκοπιά της μεταφοράς τους στο κέντρο της Μυρσίνης, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα, την ώρα που τα ταξί τους επιβαρύνουν με πολύ μεγάλα ποσά.

Οι ίδιοι πρόσφυγες πέφτουν θύματα υπερεκμετάλλευσης, καθώς μέσα στις απελπιστικές συνθήκες στις οποίες ζουν και στη ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, επιτήδειοι πατούν πάνω στις ανάγκες τους και τους αναθέτουν σκληρές αγροτικές εργασίες με εξαντλητικά ωράρια και μισθούς πείνας. Ανατριχίλα προκαλεί η υπόνοια της σκληρής εκμετάλλευσης προσφύγων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα αιματοβαμμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Τέλος, σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί, μέσα σε όλη την αναταραχή, η αποχή των προσφυγόπουλων από τα σχολεία, αφήνοντας υπόνοιες για την ποιότητα της μόρφωσης και της εκπαίδευσης που τους παρέχεται, στα απογευματινά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί γι αυτά.
Στον αγώνα και στις κινητοποιήσεις των προσφύγων στεκόμαστε αλληλέγγυοι και καλούμε το κίνημα σε συμπαράσταση. Απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των προσφύγων.

Βίντεο με τις καταγγελίες



Μυρσίνη: 3χρονο με εγκαύματα στο Καραμανδάνειο

Με εγκαύματα από καυτό νερό μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο ένα τρίχρονο προσφυγόπουλο προχθές το απόγευμα από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μυρσίνης. Το άτυχο αγόρι τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω του από αβλεψία βραστήρας που περιείχε καυτό νερό προκαλώντας του εγκαύματα σε όλο το κορμάκι του και κυρίως στα πόδια. Με φρικτούς πόνους διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας για μια πρώτη αντιμετώπιση των τραυμάτων του και στη συνέχεια στο Καραμανδάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αγοράκι δείχνει καλύτερα και ίσως καταφέρει με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα ή αύριο.

Στο μεταξύ στο Κέντρο Φιλοξενίας Μυρσίνης, διαγνώστηκαν δύο κρούσματα ανεμοβλογιάς σε παιδάκια, περιστατικά που θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή. Ωστόσο επειδή πρόκειται για μεταδιδόμενη λοιμώδη ασθένεια χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για να μην υπάρξει έξαρση στο χώρο του κέντρου φιλοξενίας.




Μυρσίνη Ηλείας: Πώς πέθανε το προσφυγόπουλο και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά (25/10/2016)

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο το 18 μηνών προσφυγόπουλο χθες, Κυριακή, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας ερευνούν οι αρχές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παιδί έπεσε μέσα στη μικρή πισίνα που υπάρχει στον χώρο, η οποία είχε γεμίσει μετά την έντονη βροχή.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 19:30 χθες το απόγευμα, όταν το παιδί, έχοντας διαφύγει της προσοχής των γονιών του, έπεσε μέσα στην πισίνα, που βρίσκεται 20 περίπου μέτρα από τον χώρο σίτισης και τις αίθουσες διδασκαλίας του Κέντρου Φιλοξενίας. Το παιδάκι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνήθιζε να παίζει στο σημείο και -πιθανότατα- γλίστρησε και έπεσε μέσα. Πτώση που στάθηκε μοιραία για τη ζωή του…

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το Patrisnews, γύρω στις 18:00 το απόγευμα, το παιδάκι παίζοντας στο σημείο έπεσε δυο φορές μέσα στην πισίνα, αλλά σώθηκε από άλλους πρόσφυγες που ήταν εκεί. Κάποιος μάλιστα από αυτούς, το πήρε αγκαλιά και το παρέδωσε στους γονείς του, συμβουλεύοντάς τους να το προσέχουν, επισημαίνοντας ότι είναι επικίνδυνο να παίζει μόνο του στο χώρο της πισίνας, στην οποία, υπήρχαν λιμνάζοντα νερά από τις βροχές των προηγούμενων ημερών.

Λίγη ώρα αργότερα, το παιδί, άγνωστο πώς, βρέθηκε και πάλι στο ίδιο σημείο. Ο πατέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην Αστυνομία και στους υπεύθυνους του Κέντρου, ότι το παιδί έφυγε, όταν ο ίδιος συνόδευσε την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μπάνιο. Αμέσως μετά, κι αφού αντιλήφθηκε την απουσία του παιδιού, ο πατέρας άρχισε να το αναζητά μέσα στον οικισμό. Λίγα λεπτά αργότερα, το εντόπισε νεκρό μέσα στην πισίνα.

Οι σπαρακτικές φωνές και τα κλάματά του έκαναν τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στο σημείο. Οι ψυχραιμότεροι προσπάθησαν να βοηθήσουν και πρώτος από όλους ένας γιατρός από το εξωτερικό, που βρίσκεται στο Κέντρο για  να προσφέρει εθελοντικά βοήθεια. Του έκαναν μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή, αλλά, ήταν ήδη αργά. Στο σημείο έφτασαν Αστυνομικοί από το Α.Τ Λεχαινών που έχει αναλάβει την προανάκριση, ενώ το παιδάκι, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του

Δηλώσεις του δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, από το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής, θα αποδειχθεί αν ο θάνατος του νηπίου οφείλεται σε πνιγμό ή σε κτύπημα από την πτώση.

Όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το παιδί μέσα στην πισίνα, η οποία είχε γεμίσει με νερό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως κατά πάσα πιθανότητα ξέφυγε της προσοχής των γονιών του.

Αμέσως μετά, όπως πρόσθεσε ο Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, εθελοντές προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στο νήπιο, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε στο κέντρο υγείας στην Γαστούνη, όπου εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, λίγη ώρα μετά το τραγικό γεγονός υπήξε αναστάτωση στο κέντρο φιλοξενίας, αφού πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται για την έλλειψη μόνιμου γιατρού.

Στο μεταξύ, η μητέρα του νηπίου η οποία είναι έγκυος, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, διότι παραπονέθηκε για προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά το νήπιο που έχασε τη ζωή του και τους γονείς του, είχαν έρθει από τη Συρία, μαζί με άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Μυρσίνης, από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Τι ακολούθησε

Πρόσφυγες γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο ελληνίδα εργαζόμενη κάτοικο της περιοχής, επιτέθηκαν με σιδερένιες σχάρες εναντίον εργαζομένων παρακείμενης καφετέριας, κυνήγησαν τον ένα από τους δύο ιδιοκτήτες της, προπηλάκισαν τους έντρομους θαμώνες της καφετέριας, ενώ το πλήρωμα του περιπολικού που έφθασε στο LM Village έτυχε «θερμής» υποδοχής.

«Αυτά που συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής μας τρόμαξαν και ελπίζω να μην υπάρχει συνέχεια», δήλωσε θαμώνας της καφετέριας των αδελφών Τσίρου που δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση προσφύγων. «Στο προσφυγικό κάποιοι έβγαλαν και μικρά μαχαίρια αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν», είπε μιλώντας στο Patrisnews σύριος πρόσφυγας που όπως δήλωσε ήταν αυτόπτης μάρτυς στον ξυλοδαρμό της γυναίκας.

Γροθιές και κλωτσιές στην γυναίκα

Λίγα λεπτά μετά τον εντοπισμό του μικρού παιδιού στην μικρή πισίνα, Ελληνίδα εργαζόμενη στο catering που σιτίζει τους πρόσφυγες, γνωστή σε όλους στο προσφυγικό κέντρο αφού είναι και κάτοικος της περιοχής, πηγαίνει έντρομη κοντά στην πισίνα για να δει τι έχει συμβεί. Εκεί την περικυκλώνουν πρόσφυγες, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πισίνα, όλοι άνδρες και αρχίζουν να τις φωνάζουν και να την γρονθοκοπούν!

Μάταια η γυναίκα προσπαθεί να καλυφθεί. Κάποιοι από τους πρόσφυγες, περίπου 7-8 άνδρες (σύμφωνα με μαρτυρία Σύριου που ήταν σε απόσταση), συνεχίζουν να την γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πλευρά, ενώ ένας την κλωτσούσε! Η γυναίκα σωριάζεται στο έδαφος δίπλα στην πισίνα. Τότε κάποιοι άλλοι από τους πρόσφυγες, φωνάζουν στους δράστες να σταματήσουν και εκείνοι απομακρύνονται. «Κάποιοι είχαν βγάλει και μικρά μαχαίρια », λέει στην «Πατρίς» ο σύριος πρόσφυγας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας αυτού του θλιβερού επεισοδίου και συνεχίζει: «Οι αδελφοί μου ήθελαν να πάρουν το αυτοκίνητό της για να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο αφού αργούσε το ασθενοφόρο. Όμως όπως είχαμε καταλάβει το παιδί πρέπει να ήταν ήδη νεκρό».

Η γυναίκα, μεταφέρθηκε αιμόφυρτη και σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Πύργου, εξετάστηκε από τους γιατρούς οι οποίοι τις πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και με την βοήθεια συγγενών της έφυγε έφυγε από το νοσοκομείο τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήταν σε κατάσταση να μιλήσει για την περιπέτεια τρόμου που έζησε στα χέρια ομάδας προσφύγων.

Με σιδερένιες σχάρες εναντίον εργαζομένων

Στην γνωστή καφετέρια των αδελφών Τσίρου στην Μυρσίνη, στην παραλία δίπλα από το προσφυγικό κέντρο εκείνη την ώρα βρίσκονται περίπου 40 θαμώνες, μεταξύ των οποίων και η κόρη του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης, η κ. Αλίς Μοράντ. Κάποια στιγμή έξω από το μαγαζί ακούγονται φωνές. Κάποιοι ουρλιάζουν στην αραβική γλώσσα. Είναι τρεις-τέσσερις πρόσφυγες. Κάποιοι θαμώνες σηκώνονται όρθιοι. Οι πρόσφυγες μπαίνουν στο μαγαζί και προπηλακίζουν τους θαμώνες, οι οποίοι παρακολουθούν έντρομοι το σκηνικό κα δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Στη συνέχεια οι τρεις πρόσφυγες βγαίνουν από το μαγαζί και τους ακολουθούν και οι δύο σερβιτόροι του καταστήματος μαζί με τον αδελφό του κ. Διονύση Τσίρου. Οι πρόσφυγες ξηλώνουν τις σχάρες για τα όμβρια από το μαγαζί και κινούνται απειλητικά κατά των δύο σερβιτόρων και του κ. Αναστασίου Τσίρου, οι οποίοι τρέπονται σε φυγή για να αποφύγουν τα χτυπήματα. «Οι τρεις πρόσφυγες με σχάρες στα χέρια κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των εργαζομένων του καταστήματος και του αδελφού μου», δήλωσε αποκλειστικά την «Πατρίς» ο κ. Τσίρος Διονύσης και συνέχισε: «Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν δεν έτρεχαν να φύγουν… Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που δεχθήκαμε επίθεση. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ζητούσαν να μεταφέρουμε ένα παιδάκι που ήταν ήδη νεκρό στο νοσοκομείο. Φοβάμαι για την συνέχεια. Πρέπει να πω επίσης ότι πολλές φορές όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκονται οι πρόσφυγες στο κέντρο, βλέπουμε τα μικρά παιδιά να κυκλοφορούν μόνα τους, χωρίς τους γονείς τους. Το καλοκαίρι τα βλέπαμε να μπαίνουν μόνα τους στη θάλασσα… Λυπάμαι πολύ για τον θάνατο του μικρού παιδιού». Σύμφωνα με μαρτυρίες θαμώνων που τελικά έφυγαν μετά από λίγο από την καφετέρια (φοβούμενοι για τα χειρότερα) δήλωσαν ότι τους τρεις δράστες που επιτέθηκαν στους εργαζόμενους της καφετέριας των αδελφών Τσίρου, κατάφερε ύστερα από πολύ προσπάθεια να ηρεμήσει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, το μέλος της επιτροπής συντονισμού του κέντρου.

Οι πρόσφυγες από το βράδυ της Κυριακής έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης της εισόδου του LM Village και απαγορεύουν την είσοδο σε όλους. Οι μόνοι που εισέρχονται είναι τα μέλη της επιτροπής συντονισμού, γιατροί και εθελοντές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν το βράδυ της Κυριακής εμφανίσθηκε περιπολικό της αστυνομίας, το πλήρωμά του πέρασε για μερικά λεπτά δύσκολες στιγμές.


Πηγές:
ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, patrastimes.gr, ilialive.gr, patrisnews.gr, protothema.gr
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment