Υπάρχει η Ελλάδα της γκρίνιας, της μιζέριας, της λαμογιάς, της εκμετάλλευσης, του ωχαδερφισμού. Τη βιώνουμε κάθε μέρα. Υπάρχει, όμως, και η άλλη Ελλάδα, της περηφάνιας, της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της συλλογικότητας, που τη διαμορφώνουν κάποιοι ‘’άλλοι άνθρωποι’’, οι οποίοι ζούνε ανάμεσα μας ήσυχα κι αθόρυβα με κύριο μέλημά τους την προσφορά και τη φροντίδα προς τον συνάνθρωπο.
Ένας από αυτούς, που αναδείχθηκε μέσα από την οικονομική κρίση, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, μετά τις 5μμ, θα τιμήσει με την παρουσία του τα Άνω Λιόσια και συνολικά το Δήμο μας, για να μαγειρέψει μαζί μας και να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή φασολάδα του στην κεντρική πλατεία, των Ηρώων. Θα είναι καλεσμένος της Ομάδας Δράσης και ΠολιτισμούΤέχνης,,, ΔΡΩμενα.
Η ιστορία του ‘’Άλλου Ανθρώπου’’, Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, δεν διαφέρει πολύ από τις ιστορίες που προκάλεσε και αποκάλυψε η οικονομική κρίση. Σε αυτό, που ωστόσο διαφοροποιείται, είναι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να δράσει.
Ο Κ. Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 σε ηλικία 47 ετών απολύθηκε από τη δουλειά του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του.
Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τοστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο.
Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή αγορά και έκανε, όπως λέει ο ίδιος, αυτό που σπούδασε, το μάρκετινγκ. Ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν με πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε η ιδέα της "κοινωνικής κουζίνας’’, η οποία δεν αποτελεί κάποιου είδους ευεργεσία. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κ. Πολυχρονόπουλος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος, που θέλει να κάνει τη δωρεά, να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους.
Εκτός, όμως, από τη Συλλογική Κουζίνα, ο Κ. Πολυχρονόπουλος εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια «τρέχει» στο Μεταξουργείο το ‘’Κοινωνικό σπίτι του άλλου ανθρώπου’’. Σε αυτό το διάστημα έχουν περάσει από το σπίτι πάνω από 10.000 άνθρωποι να πιουν τον καφέ τους, να φάνε το πρωινό τους, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους. Παράλληλα, έχουν μοιραστεί τρόφιμα για ένα μήνα σε περισσότερες από 6.000 οικογένειες.
Το έργο του Σπιτιού δεν έχει περιοριστεί μόνο σε αυτές τις δραστηριότητες. Μέχρι και φέτος έχει καταφέρει να προσφέρει σε 300 παιδιά όλα τα σχολικά είδη που χρειάζονται και δύο φορές την εβδομάδα τους παρέχει ενισχυτική διδασκαλία. Μάλιστα, έχει οργανώσει μέχρι και θεατρική ομάδα. Επιπλέον, τη διετία 2015-2016, όταν η προσφυγική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, μαγειρεύονταν καθημερινά σχεδόν 3.000 μερίδες φαγητού.
Το 2015 ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς". Όμως, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του, δηλώνοντας ότι θα δεχόταν κάτι τέτοιο μόνο από την "Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού", αλλά όχι από την "Ευρώπη του κανιβαλισμού". Άλλωστε, το 2013 βραβεύτηκε για την προσφορά του από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στην εκπομπή του Σάκη Ρουβά "Ήρωες ανάμεσά μας".
Είναι ευκαιρία να τον συναντήσουμε όλοι μας την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου μετά τις 5μμ κι ως το βράδυ στην πλατεία Ηρώων των Άνω Λιοσίων όχι απλά για να μαγειρέψουμε μαζί του, αλλά για να καταδείξουμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης "ο υπαρξισμός" ισούται με "ανθρωπισμό" (κατά τον Jean-Paul Sartre), που μπορεί να μεγαλουργήσει μέσα από την απλότητα των αυθεντικών πράξεων και ανθρώπινων σχέσεων.
Στον χώρο της πλατείας Ηρώων θα υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης προσφορών σε τρόφιμα, χρήματα και φάρμακα για τις ανάγκες της Κοινωνικής Κουζίνας ‘’Ό Άλλος Άνθρωπος’’. Οι προσφορές όλων θα σταλούν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη (στη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές της χώρας). Νωρίς θα υπάρχουν δράσεις για τα παιδιά, όπως γαϊτανάκι κι αποκριάτικες κατασκευές και στη συνέχεια μουσική, φαγητό, κέφι και χορός για όλους.
Blogger Comment
Facebook Comment