Ασφυκτικές πιέσεις φαίνεται πως ασκούν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά και ειδικότερα για το καθεστώς που θα εφαρμοστεί στην αγορά ενέργειας και στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ τα σενάρια «δίνουν και παίρνουν», με επικρατέστερο αυτό της πώλησης μονάδων της εταιρείας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της.
Ως φαίνεται, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί παλαιότερα και αφορούσε στη «μικρή ΔΕΗ» τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο από τους ίδιους τους δανειστές, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να επιχειρεί να εισαγάγει μία νέα πρόταση.
Η εισήγηση με την οποία έκατσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την Τετάρτη ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με την «Ημερησία», αφορά αποκλειστικά και μόνον στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και αυτή στη λογική της συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.
Οι δανειστές, ωστόσο, φαίνεται πως ζητούν την παραχώρηση και των υδροηλεκτρικών μονάδων, από τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους για τις ανθρακικές μονάδες λόγω της πολιτικής που ακολουθείται για το κλίμα.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το 2016 οι επενδύσεις σε μονάδες άνθρακα μειώθηκαν παγκοσμίως στο μισό, ενώ πριν από έναν χρόνο η απόπειρα της ΔΕΗ να προχωρήσει σε σύμπραξη με την Edison και τα ΕΛΠΕ ναυάγησε ακριβώς επειδή η Edison και η μητρική της, η γαλλική EdF, δεν επενδύουν πια σε λιγνιτικές μονάδες.
Ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται να αναζητεί μία φόρμουλα, έτσι ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τα ενεργειακά να περάσει χωρίς ψηφοφορία από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς η έκβαση μιας τέτοιας απόφασης θεωρείται τουλάχιστον αβέβαιη.
Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Σταθάκης προσπαθεί να αποφύγει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και να τα μεταφέρει για τη διετία 2018-2019.
Αντιδράσεις για το μέλλον της ΔΕΗ εξέφρασε με χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα οικουμενικών διαστάσεων» την πώληση μονάδων και τονίζοντας ότι ο κ. Σταθάκης βρίσκεται σε ομηρία στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ασκεί κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ που τάσσεται υπέρ της πώλησης ή παραχώρησης μονάδων και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, «ωσάν σε ρόλο γραφείου Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών», όπως αναφέρει στην ανακοίνωση.
Πηγή: zougla.gr
Blogger Comment
Facebook Comment