Follow

Κοινωνικά Φαρμακεία χωρίς Φαρμακοποιό στον Δήμο Φυλής;


Ένα ευαίσθητο κομμάτι, αυτό των φαρμάκων θίγει η διαδικτυακή έκδοση της Δυτικής Όχθης:

Εμείς να προσθέσουμε στο άρθρο της Δυτικής Όχθης πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και σε διάφορες ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Φυλής. Όμως κανένας από τους αρμόδιους (πχ. υγειονομικό) δεν ασχολείται με το θέμα. Μήπως έχουν και αυτοί την ευθύνη που αφήνουν "φορείς" να μοιράζουν φάρμακα χωρίς έλεγχο και χωρίς εποπτεία; Μήπως τελικά και η Περιφέρεια καλύπτει καταστάσεις; Και αν η φράση "καλύπτει" καταστάσεις είναι βαριά, μήπως απλώς τίθεται θέμα για την παθητική της στάση;

Τι συμβαίνει με το Κοινωνικό Φαρμακείο δήμου Φυλής;
(πηγή: Δυτική Όχθη - http://doxthi.gr/43954/ti-symveni-kinoniko-farmakio-dimou-fylis/ )

Με αφορμή την επικείμενη πρόσληψη φαρμακοποιού, στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο», υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με πως λειτουργεί, μέχρι σήμερα, το Κοινωνικό Φαρμακείο δήμου Φυλής.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα φάρμακα που υπάρχουν δεν τα αγοράζει ο δήμος αλλά προέρχονται από προσφορές που κάνουν, κατά καιρούς, σύλλογοι (π.χ η Αντικαρκινική Αχαρνών) και το ερώτημα που υπάρχει, κατ΄ αρχήν, είναι που δίνονται. Υπενθυμίζουμε, πως τα δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία δε λειτούργησαν τελικά μετά και την διάλυση των κοινωνικών δομών της ΚΕΔΗΦ.

Με βάση το ρεπορτάζ, στο κτίριο της οδού Αθηνών 18 (το κτίριο Σάββα) λειτουργεί – θεωρητικά – γραφείο Κοινωνικού Φαρμακείου, χωρίς ωστόσο να έχει υπεύθυνο φαρμακοποιό που να παρέχει τα φάρμακα.

Θα πρέπει, συνεπώς, πέρα από τα παραπάνω ερωτήματα, να απαντήσει ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος, για θέματα υγείας, Γιώργος Αντωνόπουλος, τα εξής:


  • Μπορούν να δίνονται φάρμακα στον κόσμο χωρίς ιατρική συνταγή;
  • Ποιος είναι ο φαρμακοποιός (και αν υπάρχει) που παρέχει τα φάρμακα;
  • Υπάρχει διαδικασία καταγραφής των φαρμάκων που παραδίνονται στο δήμο;
  • Μπορεί, αιρετός, ακόμα και αν έχει ιατρική ειδικότητα (οδοντίατρος), να δίνει φάρμακα στα πλαίσια του Κοινωνικού Φαρμακείου;
  • Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου με τις οποίες ορίζονται οι διαδικασίες του Κοινωνικού Φαρμακείου;
  • Πόσα φάρμακα έχει δώσει έως σήμερα το Κοινωνικό Φαρμακείο δήμου Φυλής;

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment