Follow

Στον αέρα πάνω από 100 οικογένειες συμβασιούχων του Δήμου Φυλής



Μετά την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον αέρα βρίσκονται πάνω από 100 συμβασιούχοι που εργάζονται στον Δήμο Φυλής και είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους λίγο πριν το 2017.

Διευκρινίζουμε πως για το γεγονός αυτό δεν ευθύνεται η διοίκηση του Δήμου Φυλής, αλλά καθαρά οι λάθος νομοθετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το θέμα είναι πως είναι πάρα πολύ πιθανό πάνω από 100 άτομα να βρεθούν αντιμέτωπα άμεσα με την ανεργία. Και το χειρότερο είναι πως σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να επιστρέψουν και χρήματα πίσω!

Η σχετική είδηση για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συμβασιούχοι να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν κατά τις αντισυνταγματικές παρατάσεις


Ελεγκτικό Συνέδριο: Κρίνει αντισυνταγματικές και τις παρατάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ
Με πλειοψηφία 17-14 αποφασίστηκε να αρχίσει ο καταλογισμός για τις αποδοχές που εισπράχθηκαν το επίμαχο διάστημα

Oι παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων) όχι μόνο είναι αντισυνταγματικές αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν κατά το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους, σύμφωνα με όσα οριστικά και αμετάκλητα έκρινε η Ολομέλεια  του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και ειδικά το δεύτερο σκέλος της σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσουν οι καταλογισμοί στους συμβασιούχους προκειμένου να επιστραφούν οι αποδοχές που παράνομα έλαβαν.

Πάντως, είναι το δεύτερο απανωτό ράπισμα που δέχθηκε η κυβέρνηση από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, μέσα σε ένα 48ώρο.

Την περασμένη Τρίτη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους  Ευρωπαίους δανειστές. Τώρα, η ίδια Ολομέλεια έκανε ένα ακόμη βήμα, κρίνοντας αντισυνταγματικό το ζήτημα των παρατάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Α΄  Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού συνεδρίου με πρόεδρο την αρχαιότερα σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων Δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί.

Το Α΄ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους πρέπει να επιστραφεί.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Κατά  συνέπεια, το Α΄ Κλιμάκιο με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκλεισε οριστικά την πόρτα σε περίπου 30.000 συμβασιούχους.  

Με άλλα λόγια, η Ολομέλεια ουσιαστικά «έκλεισε την πόρτα» των παρατάσεων των συμβάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ - υπολογίζονται σε περίπου 30.000 - που είχαν προβλεφθεί με πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου).

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

H απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

ΥΠΕΣ-Συμβασιούχοι: Κανένας απλήρωτος -Άμεσα ρύθμιση για μονιμοποίηση

Tη διαβεβαίωση προς τους συμβασιούχους ότι «ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη», αλλά και ότι «επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά» το πρόβλημα, δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως τονιζεται στην ανακοίνωση με την οποία, όπως και στις αντιστοιχες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφήνονται αιχμές προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για «νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμό φαντασμάτων, που ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης», τονίζει χαρακτηριστικά ότι:

-«Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη».

-Το ΥΠΕΣ «επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

Από νωρίς σήμερα το πρωί, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους.

Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:

« 1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.

Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.
Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment