Follow

Τι έγινε στην ανοιχτή συζήτηση του Δυτικού Μετώπου για τη Χωματερή: Προσπάθεια υπονόμευσης της προσπάθειας


Με ανακοίνωσή του το Δυτικό Μέτωπο μας ενημερώνει για τη συνάντηση της Ζωφρίας. Όμως εντύπωση μας έκανε η προσπάθεια του κ. Μπιζά, καθώς και του μπλογκ Παράπονο Φυλής, να υποβαθμίσουν την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Δίνοντας έμφαση στην μικρή προσέλευση του κόσμου θέλησαν να ανδείξουν την αδιαφορία της κοινωνίας για το θέμα. Επειδή η προσπάθεια υποτίμησης των ενεργειών του Δυτικού Μετώπου προφανώς αποσκοπεί στην εξαφάνισή του, εμείς θα θέλαμε να τονίσουμε από την πλευρά μας πως ΠΑΝΤΑ οι κινητοποιήσεις για τη χωματερή είχαν μικρή προσέλευση. ΠΑΝΤΑ οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνταν από μερικές δεκάδες άτομα. Και ΠΑΝΤΑ αγαπητοί μου μπλόγκερς οι μεγάλες αλλαγές αρχίζουν από μερικές δεκάδες άτομα... Αν θέλετε να υποβαθμίσετε κινήσεις και προσπάθειες, δικαιώμα σας. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι μικρές προσπάθειες. Και δε καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθείτε να αναδείξετε τη μικρή συμμετοχή ως το κύκνειο άσμα της περιοχής....

Η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου:
Έγινε με επιτυχία η ανοιχτή συγκέντρωση- συζήτηση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΏΠΟΥ στο αμφιθέατρο «Βορεινό» στην Ζωφριά.

Την συγκέντρωση άνοιξαν τα μέλη της Γραμματείας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Νίκος Σακούτης και Τάσος Κεφάλας, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για τις εξελίξεις που υπάρχουν με την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων και με την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ο κίνδυνος η Αττική να βιώσει μια μεγάλη κρίση σκουπιδιών, εφόσον ο ΧΥΤΑ της Φυλής κλείσει «θεωρητικά» σε δύο χρόνια , αλλά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε για την κατασκευή νέων χώρων ταφής στην υπόλοιπη Αττική.

Οι ομιλητές ενημέρωσαν και για τις εξελίξεις που αφορούν την εγκατάσταση της Φυλής και ειδικότερα για την μελέτη για τα ανενεργά λατομεία και το λατομείο του Μουσαμά, την επέκταση της Β΄ Φάσης, την αδειοδότηση της WATT, τον κίνδυνο επέκτασης στην Γ΄ Φάση και τις κινήσεις του δημάρχου Φυλής, σχετικά με την «ανάπλαση» τύπου HIRIYIA.

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων και πολιτών, που αφορούσε τις δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της χωματερής , τις ευθύνες τις περιφερειακής αρχής και του δήμου Φυλής.

Την συζήτηση απασχόλησε ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων για το κλείσιμο της χωματερής και η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των δημοτών με ανοιχτές συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε όλες τις γειτονιές των Λιοσίων και της Φυλής, καθώς και στους άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης, πρόεδροι και Δ.Σ τοπικών συλλόγων και σωματείων, δημοσιογράφοι τοπικών εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ και κάτοικοι της περιοχής.

Όμως ο κ. Μπίζας έκανε την εξής δημοσίευση:
Στην συγκέντρωση του δυτικού μετώπου στη Ζωφριά συμμετείχαν μόνο 70 άτομα παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια  που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την επιτυχία της συγκέντρωσης.
Αυτή η «αποτυχία» της συγκέντρωσης είχε και ένα καλό. Άνοιξε έστω και καθυστερημένα μια συζήτηση που έπρεπε να έχει γίνει αρκετά χρόνια πριν.
Τι φταίει που δεν συμμετέχουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής σε εκδηλώσεις για το κλείσιμο της χωματερής;

Στην συγκέντρωση μίλησαν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που είπαν πως  στα  Άνω Λιόσια σχεδόν κάθε σπίτι έχει και ένα καρκινοπαθή και πως αυτό οφείλεται στην υπερβολική μόλυνση του περιβάλλοντος από την χωματερή.
Γιατί λοιπόν δεν αντιδρούν οι πολίτες;
Άλλοι λένε πως φταίνε τα πολλά λεφτά που πέφτουν στην περιοχή και πως έτσι υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης που κλείνουν τα στόματα.
Άλλοι λένε πως φταίνε κάποιοι τοπικοί παράγοντες που έκαναν πολιτικές καριέρες με την συμμετοχή τους στο κίνημα κατά της χωματερής και σήμερα κάνουν τους κινέζους με αποτέλεσμα να υπάρχει απογοήτευση στον λαό.
Άλλοι λένε πως φταίνε κάποια «στελέχη» του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στο Δυτικό μέτωπο όπως η αφεντιά μου.
Άλλοι λένε πως  φταίει η Δούρου που δεν τήρησε τις  υποσχέσεις της και ο Δήμαρχος που έχει ξεπουλήσει την υπόθεση  προκειμένου να εξακολουθεί να εισπράττει τα σκουπιδο- αντισταθμιστικά.
Άλλοι πως φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ της δυτικής Αθήνας- Αττικής που διακριτικά έχει αποσυρθεί από το κίνημα για το κλείσιμο της χωματερής.
Άλλοι λένε για τις ευθύνες της εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς που «υιοθέτησε» κάποιες γραφικές φιγούρες της περιοχής και αυτοδιαλύθηκε και για το ΚΚΕ που κάνει το παγώνι.
Άλλοι λένε  πως η χωματερή θα κλείσει έτσι και αλλιώς οπότε δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν.
Σε πολλά από αυτά που ακούγονται υπάρχουν κάποια ψήγματα αλήθειας αλλά  η  αλήθεια δεν είναι αυτή.  
Αν δεν μιλήσουμε καθαρά για την συλλογική ευθύνη των πολιτών , αλλά και για τις ατομικές μας ευθύνες, απλά λέμε ψέματα και στρουθοκαμηλίζουμε.
Όλοι ξέρουν πως η χωματερή δεν κλείνει με like στο facebook  και με ευχολόγια.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εδώ και καιρό σηκώνει ένα βάρος που είναι πάνω από τις δυνάμεις του και αυτό δεν μπορεί να γίνεται επ΄ άπειρο.
Οι εξελίξεις στη υπόθεση της χωματερής (και όχι μόνο),  είναι χωρίς καμιά  αμφιβολία αρνητικές.
Αυξήθηκε ήδη στο τριπλάσιο η δυναμικότητα του  ΕΜΑΚ . Η WATT είναι στα σκαριά και το ίδιο ισχύει  και για το λατομείο του Μουσαμά. Ο αποτεφρωτήρας δεν φεύγει. Το ΚΔΑΥ του Λαζόπουλου εξακολουθεί να καίγεται για δυο χρόνια. Ο δήμαρχος θέλει νέα επέκταση στην Γ Φάση μέσω της «ανάπλασης».
Ο καρκίνος θερίζει ανελέητα. .
Όποιος λοιπόν τα βλέπει όλα αυτά και ψάχνει δικαιολογίες είναι συνένοχος.
Εμείς συνεχίζουμε αγκομαχώντας  σεβόμενοι πρώτα απ όλα την ζωή μας , τις οικογένειες μας αλλά και την ιστορία μας.
Ας κάνουν και οι άλλοι το ίδιο και ας αφήσουν τα άλλοθι.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Το μπλογκ Παράπονο Φυλής έκανε την εξής δημοσίευση:
Απογοητευτική η συγκέντρωση στη Ζωφριά.
To απόγευμα της Δευτέρας 29 Μάιου 2017 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για τη χωματερή στο ΒΟΡΕΙΝΟ  στη Ζωφριά που είχε οργανώσει το Δυτικό Μέτωπο.  
Η παρακολούθηση της εκδήλωσης από στελέχη των δημοτικών παρατάξεων ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΕΥΠΟΛΙΣ,ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ αλλά και στελεχών από την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν ή προσχώρησαν σιωπηλώς  στην παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των παρατάξεων για τη χωματερή. Αντίθετα  έντονη ήταν η απουσία  του κόσμου από την συγκέντρωση που όμως δε σημαίνει πως διάλεξε την πλευρά του λόμπυ, όπως ανάφεραν κάποιοι . Οι τεράστιοι αγώνες που κατά καιρούς έδωσε  ο κόσμος για το έγκλημα της χωματερής δεν ήταν λίγες οι φορές που προδόθηκαν. Ίσως πλέον ο κόσμος να είναι ψυλλιασμένος και προβληματισμένος για τις προθέσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από κάθε κίνηση για τον ΧΥΤΑ. Ας μην ξεχνάμε πως το κίνημα της Κερατέας πέτυχε  την μη μέχρι τώρα δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή του γιατί είχε μπει μπροστά ο Δήμος και ακολουθούσαν οι κάτοικοι. Όσο καλές προθέσεις να έχουν ο σύζυγος της αντιπροέδρου αλλά και τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ  μήπως θα πρέπει να πιέσουν να εφαρμοστούν αυτά που έλεγε η Περιφέρεια και ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνουν συγκεντρώσεις; Το θέμα χωματερή το έχουν νιώσει καλά στο πετσί τους οι κάτοικοι και δε βλέπουν πλέον να υπάρχει η διάθεση για αλλαγές. Αντιστρέφοντας το ερώτημα που διαβάσαμε και το οποίο έλεγε: «Πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν. Συνεχίζουμε τον αγώνα ή αφήνουμε το λόμπυ και την τοπική «συμμαχία των προθύμων» να κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας και της ποιότητας της ζωής μας;.  Ας διαλέξουμε πλευρά .»  
 Επειδή όπως είπαμε και πριν οι κάτοικοι της Φυλής είναι ψυλλιασμένοι κατάλαβαν πως μάλλον  Περιφέρεια και  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξαν να είναι με το λόμπυ και προσχώρησαν στη «συμμαχία των προθύμων» . Ίσως αυτό τους κάνει να μην συμμετέχουν σε τέτοιου  είδους συγκεντρώσεις  για να μην  προδοθούν για μια ακόμη φορά από τους σωτήρες.

Tα θέματα που συζητήθηκαν ήταν (όπως τα έχουμε παρουσιάσει και σχολιάσει σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα μέσα από τις σελίδες του Παράπονου Φυλής):

 η σχεδιαζόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ (εντός των ορίων του ΟΕΔΑ κατά 300 στρέμματα για να αντέξει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλογές του 2019. Μετά δε θα προλαβαίνουν οπότε για τους λόγους που είδη έχουν σκεφτεί να μπορέσουν να βγουν και εκτός των ορίων της ΟΕΔΑ Φυλής . Μετά το ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων , το ΧΥΤΑ Φυλής ίσως τότε να έχουμε και το ΧΥΤΕΑ Ασπροπύργου. Άντε με το νέο Καλλικράτη που έρχεται,  να πάρουμε στο Δήμο Φυλής τον Ασπρόπυργο για να μη χάσουμε το "κελεπούρι" ).
η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ κατά 100.000 τόνους (έτσι θα υπάρχουν περισσότερα  σκουπίδια να βολτάρουν στις εγκαταστάσεις του πριν το 98% αυτών καταλήξει στη χωματερή).
το σχέδιο χρησιμοποίησης του λατομείου Μουσαμά σαν ΧΥΤΥ (ούτε αυτό δεν εξαίρεσαν από τον νέο ΠΕΣΔΑ, ίσως  να είναι το plan B στην περίπτωση που γεμίσει ο ΧΥΤΑ πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να στέλνουμε εκεί τα προϊόντα που θα παράγει το αναβαθμισμένο ΕΜΑΚ ).
την επαναλειτουγία  της WATT ΑΕ (θυμάστε είναι η εταιρεία που έστηνε  προεκλογικό περίπτερο του Σγουρού στην Ελευσίνα το 2014. Μάλλον για αυτό δε του έχουν δώσει ακόμη άδεια).
την λειτουργία του αποτεφρωτήρα (αυτόν που αφού τον παρέδωσαν όλο το 2016  για 3+3 χρόνια δηλαδή μέχρι το 2022  <κοστίζει στα νοσοκομεία 1.700€ ο κάθε τόνος που στέλνουν εκεί >  και μετά αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την επιτροπή που σύστησαν το 2015 για την απομάκρυνσή του). 
 Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν συζητήθηκε κάτι : 
-για την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ που του δόθηκε μέχρι το 2021. Είναι αυτή που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής  το 2016 που έληξε μερικούς μήνες πριν. Είναι σε συνέχεια της προέκτασης  της άδεια που επέκτεινε ο Σγουρός το 2013 κατά 2 χρόνια γιατί ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης το 2010 "έκανε" λάθος και αντί για πέντε χρόνια της έδωσε μόνο τρία . για τα στοιχεία που έπρεπε να στείλει ο ΕΔΣΝΑ στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε το 2016 όπως του είχε ζήτησε στην συνεδρίαση που έγινε στις Βρυξέλλες το 2015 για το Μνημείο που έχουμε στην περιοχή μας. Ναι για αυτό που χαρακτήρισε η Ε.Ε  "Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου" και το είχαν σημαία ορισμένες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και έπειτα το ξέχασαν .
μιας και διαβάσαμε περί υγείας ειπώθηκε κάτι για την επιδημιολογική μελέτη ή μήπως είναι πολλά τα χρήματα για αυτήν. Ας μη ξεχνάμε την απάντηση που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2013 σε αυτούς που ζήταγαν ( τα 800.000€ είναι πολλά χρήματα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας μελέτης.

Υπομονή λοιπόν αγαπητοί φίλοι το 2024 φτάνει και λήγει η εικοσαετής παραχώρηση του χώρου που έδωσε το 2004 ο τότε δήμαρχος Φυλής (Χασιά) Δημήτρης Μπουραΐμης εκτός και........ εάν. Λέμε εάν γιατί μέχρι τότε θα έχει γίνει (;)  και η δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τα περίπου 200.000.000€ οφειλόμενα τέλη χρήσεις-αντισταθμιστικά,  όπως ζητάει ο Δήμος Φυλής από το ΕΔΣΝΑ από το 2013.


Πηγές:
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment