Follow

«Η άγνοια στο Διαδίκτυο σκοτώνει!» επεσήμανε ο Μανώλης Σφακιανάκης στην ενημερωτική εκδήλωση στο Δήμο Φυλής


Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή μαθητών, γονέων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Δημαρχείο Φυλής η ενημερωτική ομιλία που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση και προστασία παιδιών και ενηλίκων στο διαδίκτυο».



Παρουσία του Δημάρχου Φυλής αλλά και μαθητών του ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, Αντιστράτηγος ε.α., ιδρυτής και τέως Διευθυντής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), κ. Μανώλης Σφακιανάκης καθήλωσε το κοινό όταν μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους δυο από τα συγκλονιστικότερα περιστατικά που βίωσε στην πολυετή θητεία του και αφορούσαν νεαρά παιδιά και ενήλικες που εγκλωβίστηκαν στα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση του βιογραφικού του Μανώλη Σφακιανάκη από τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης Νίκο Χατζητρακόσια, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αντιστράτηγο για την παρουσία του και τον κόσμο για τη συμμετοχή του.
Ο κ. Σφακιανάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την είδηση πως το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο που ίδρυσε με το όνομα «Cyber Security International» (CSI), αναλαμβάνει πρωτοβουλία επιμόρφωσης των παιδιών της άγονης γραμμής, στα οποία σε λίγες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα μέσω του YouTube να μάθουν κώδικα, προγραμματισμό και ρομποτική.



«Όποιος νέος βγαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας και δεν ξέρει κώδικα και προγραμματισμό είναι αδύνατο να ενσωματωθεί. Κοιτάξτε να δώσετε στα παιδιά σας πρόσβαση και γνώση στο κομμάτι που λέγεται προγραμματισμός, αν θέλετε να έχουν σωστή υποδομή μόρφωσης και πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης. Η τεχνολογία είναι φως και τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών πρέπει να τα βάζουμε στη διαδικασία εκμάθησης του μέσου ώστε 8 ή 9 ετών να ξέρουν ήδη που να σταματήσουν. Το διαδίκτυο δεν είναι παιγνιδομηχανή, είναι γνώση» συνέστησε στους γονείς ο κ. Σφακιανάκης.
Ο Αντιστράτηγος, αφού ευχαρίστησε το Νίκο Χατζητρακόσια και το Δήμαρχο Φυλής για την πρόσκληση, υπογράμμισε: « Ήρθα εδώ σήμερα χάριν της επιμονής του κ. Χατζητρακόσια και γιατί εκτιμώ το Δήμαρχό σας που τον γνωρίζω χρόνια. Έχω αυξημένες δραστηριότητες και πολύ βαρύ πρόγραμμα αλλά δέχθηκα την πρόσκληση γιατί στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω από το διαδίκτυο. Η άγνοια όμως στην περίπτωση του διαδικτύου σκοτώνει και αυτό δεν είναι χαριτολόγημα, είναι πραγματικότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα από το διαδίκτυο. Καθημερινά χάνονται ζωές. Όμως δεν φταίει το διαδίκτυο. Φταίνε οι άνθρωποι που δεν ξέρουν το χειρισμό του», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.



Μέσα από μια σύντομη, περιεκτική και απολύτως κατανοητή ομιλία ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε στους παριστάμενους τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου. Επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα εθισμού, παιδοφιλίας και bulling μέσω διαδικτύου, αλλά επέστησε την προσοχή και όσον αφορά την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Ο εθισμός είναι τεράστια απειλή για τα παιδιά μας. Δεν μπορεί να ανοίγουμε στο παιδί τον υπολογιστή ή να του δίνουμε το tablet για να περάσει την ώρα του χωρίς να μας ενοχλεί», συνέστησε στους γονείς.
«Όλοι έχουμε μια διαδικτυακή ταυτότητα. Κανείς δεν είναι ανώνυμος. Ότι δημοσιεύεται δεν διαγράφεται ποτέ. Άρα δεν βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας με μαγιό και προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο γιατί υπάρχουν μυστικές δεξαμενές δεδομένων που καταγράφουν τα πάντα. Προκαλούμε τους απέναντι που μας βλέπουν και μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για εμάς. Τίποτα δεν είναι ιδιωτικό στο διαδίκτυο. Όταν κάποιος με καλό βιογραφικό πάει σε μια εταιρεία και παρά τα προσόντα του τον απορρίψουν πρέπει να σκεφτεί ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Μήπως έχει γράψει κάτι στο Facebook στο παρελθόν; Μην αφήνετε τα παιδιά σας ανεξέλεγκτα. Ενημερώστε τα πως ότι γράφουν σήμερα αύριο το πιθανότερο είναι πως θα το βρουν μπροστά τους», υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.



Τους μύθους αλλά και την πραγματικότητα γύρω από το cyber bulling ανέλυσε συνεργάτιδα του κ. Σφακιανάκη, η εγκληματολόγος –ψυχολόγος Μαρίσα Βουλγαράκη.
«Δεν υπάρχει παιδί που θα μεγαλώσει χωρίς καζούρα ή καυγάδες με τα άλλα παιδιά. Η απειλή συνίσταται όταν υπάρχει μόνιμη απειλή και σωματικός ή ψυχικός εκφοβισμός σε σημείο που να απομονώνεται και να μην θέλει να πάει σχολείο. Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας», συνέστησε η κ. Βουλγαράκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε κι ένα άκρως ενδιαφέρον video που πρόβαλε με ξεχωριστό τρόπο τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τα παιδιά.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ευχαρίστησε τον κ. Σφακιανάκη για την ενημέρωση και του ζήτησε να διαθέσει περισσότερο χρόνο στο Δήμο μας. «Έχετε ανοιχτή πρόσκληση αλλά και προσωπική παράκληση να επισκεφθείτε τα σχολεία της περιοχής και να ενημερώσετε τους μαθητές για την ορθή χρήση του διαδικτύου αλλά και τους τρόπους αποφυγής των παγίδων που κρύβει», είπε ο Χρήστος Παππούς. Πρόταση που αποδέχθηκε με πολύ χαρά ο Αντιστράτηγος.



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις του κοινού. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Φυλής απένειμε τιμητική πλακέτα και το βιβλίο με την ιστορία του Δήμου στον κ. Σφακιανάκη. Ο Νίκος Χατζητρακόσιας απένειμε τιμητική πλακέτα και το βιβλίο του Δήμου στην κ. Βουλγαράκη καθώς και την τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαζί να ταξιδέψουμε» στους δυο ομιλητές.
Δείτε τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού στην εκδήλωση.


Πηγή: fyli
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment