Follow

Τοποθέτηση του συλλόγου ΠΕ στην 3μερή επιτροπή για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.


Καλούμε τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς σε συνάντηση για την οργάνωση της δράσης μας το επόμενο διάστημα. Παρασκευή 27/4 στις 13:30 στο 4ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων.

Τη Μ. Τρίτη συνεδρίασε η τριμερής επιτροπή στο Δήμο Φυλής, παρουσία του δημάρχου Δ. Φυλής Χρήστου Παππού, του διευθυντή εκπ/σης Π.Ε. Παναγιώτη Σπύρου και τριών μελών του ΔΣ του συλλόγου μας, με θέμα την άμεση εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε σαφές ότι και ο διευθυντής εκπαίδευσης, παρά τη θετική του εισήγηση, αλλά κυρίως ο δήμαρχος δεν προτίθενται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία. Η τελική εισήγηση της επιτροπής ήταν θετική με δύο ψήφους υπέρ, του συλλόγου ΠΕ και του διευθυντή εκπαίδευσης, και μία ψήφο κατά, αυτή του δημάρχου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρου επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις τεράστιες αδυναμίες και δυσκολίες που επικρατούν στην περιοχή μας, καθώς το κτιριακό πρόβλημα είναι παραπάνω από εκρηκτικό. Στην πραγματικότητα η πρότασή του περιλαμβάνει μόλις 5 νέα τμήματα προνηπίων που θα λειτουργούν με βάση τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των υπεράριθμων τμημάτων (25 παιδιά ανά τμήμα) ως πρώτη άμεση εφαρμογή του νόμου!

Από την άλλη, με προκλητικό τρόπο, ο κ. Παππούς δήλωσε ευθαρσώς ότι θεωρεί αδύνατη την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν υποδομές στο δημόσιο νηπιαγωγείο ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, υπερασπιζόμενος τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς. Δήλωσε μάλιστα,χαρακτηριστικά, ότι «οι υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στην περιοχή καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών και μάλιστα λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές του Υπ. Παιδείας»! Προφανώς ο δήμαρχος ξεχνά ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία αποτελούν την πρώτη σχολική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ορισμένο από το υπουργείο παιδείας.

Με την στάση του αυτή επιβεβαίωσε την αρχική διαφωνία μας για την επιλογή της κυβέρνησης να παραπέμψει την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε επιτροπές με τη συμμετοχή μάλιστα των Δημάρχων για να γνωμοδοτούν για τη «δυνατότητα» εφαρμογής της 2χρονης προσχολικής αγωγής ενώ αυτό αφορά κεντρική κυβερνητική πολιτική απόφαση και ευθύνη. Η πολιτική αυτή επιλογή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με χαρακτηριστική περίπτωση τη δική μας περιοχή, για τμηματική εφαρμογή του νόμου που επιτρέπει να συνεχίζεται η ύπαρξη διπλού δικτύου – φοίτησης παιδιών 4-5 ετών τόσο στο δημόσιο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και των ιδιωτών. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιλογής και ο δήμαρχος συντάσσεται στην ουσία με την ιδιωτικοποίηση στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση καθώς αναγκάζει τους γονείς να στραφούν είτε προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αν δεν έχουν την τύχη να κληρωθούν στα δημόσια νηπιαγωγεία είτε προς τους παιδικούς σταθμούς καταβάλοντας τα ανάλογα τροφεία.

Παράλληλα, ο κ.Παππούς μάς δήλωσε πολύ καθαρά ότι δεν έχει και ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για ίδρυση και κατασκευή νέων νηπιαγωγείων. Νίπτει τας χείρας του επικαλούμενος την ανυπαρξία χώρων στα Άνω Λιόσια (!!!), ενώ ταυτόχρονα αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Του θυμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές αρχές, επί δικής του θητείας όπως και επί θητείας του κ. Μπουραϊμη, υπόσχονται νέα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Ήδη από το 2009 έχουν ιδρυθεί το 8ο και 10ο δημοτικό όπως και το 11ο νηπιαγωγείο, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η διαδικασία καθώς αναζητούνται ακόμη χώροι και κάθε χρονιά δίνονται εκ νέου υποσχέσεις. Το 10ο έγινε μετά από πολλές πιέσεις γονιών και εκπαιδευτικών και κάτω από τον κίνδυνο της βάρδιας πρωί-απόγευμα.

Όμως η συνάντηση με τον Δήμαρχο αποκάλυψε πολλά περισσότερα: ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει την δίχρονη προσχολική αγωγή που με τόσους αγώνες κατακτήσαμε, ότι οι υποσχέσεις για λύση του κτιριακού προβλήματος είναι ψεύτικες και ότι και οι παιδικοί σταθμοί υπάρχουν μόνο λόγω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Η διαρκής επίκληση των οικονομικών δυσκολιών του δήμου να καλύψει τις κτιριακές ανάγκες στην περιοχή αποτελεί πρόφαση, όταν αυτή δεν συνδέεται με την διαρκή πολιτική πίεση προς το κράτος να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση των αναγκαίων σχολικών μονάδων. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα δώσουμε από κοινού την μάχη με τους γονείς με κινητοποιήσεις τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στο Υπ. Παιδείας ώστε να αναδειχθεί η εκρηκτική και ασφυκτική κατάσταση των σχολείων και νηπιαγωγείων της περιοχής, να διεκδικήσουμε στο εδώ και τώρα την ανάληψη δεσμεύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση η οποία θα γνωμοδοτούσε για τη φοίτηση εκατοντάδων προνηπίων δεν παρουσιάστηκαν τα αναγκαία στοιχεία και καταστάσεις. Παρουσίασε μάλιστα αριθμό (600 προνήπια για την επόμενη χρονιά) πολύ μικρότερο από τον πραγματικό, προσπαθώντας να αποδείξει ότι υπαρχει η δυνατότητα να φοιτήσουν όλα τα προνήπια που δε θα ενταχθούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο στους παιδικούς σταθμούς. Αποκαλύψαμε βέβαια τους «λάθος» αριθμούς καθώς δεν είναι δυνατόν η φουρνιά των νηπίων να αριθμεί 1800 νήπια ενώ των προνηπίων 600!

Από την πλευρά μας δηλώσαμε, δηλώνουμε και θα δώσουμε τη μάχη για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης κάθε προνηπίου στο δημόσιο νηπιαγωγείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις!


Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα χωρίς διαφοροποιήσεις είναι αίτημα πολλών χρόνων –πολύ πριν από το 2006- όταν με την μεγάλη απεργία των 6 εβδομάδων πετύχαμε την θεσμοθέτηση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Το αίτημα αυτό είναι κυρίαρχο πριν απ’ όλα, γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, για τους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους που η επιστήμη και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν αναδείξει.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα όφειλαν να υιοθετήσουν την άμεση και καθολική θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, εξασφαλίζοντας όλα τα μέτρα με γενναία κρατική χρηματοδότηση για κτίρια και διορισμούς ώστε όχι μόνο να καλυφθεί οριακά η υποδοχή όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο αλλά να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη σε 1 προς 15, δημιουργία νέων νηπιαγωγείων με νέα σύγχρονα κτίρια, μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών, πλήρη εξοπλισμό των δημόσιων νηπιαγωγείων και διορισμό αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού (τραπεζοκόμοι, ψυχολόγοι κλπ).

Διαφωνούμε με την παραπομπή της εφαρμογής σε 3ετές χρονοδιαγραμμα και στη μη δέσμευση των αναγκαίων κονδυλίων και μέτρων για την χρηματοδότησή της και την αντιμετώπιση όλων των αναγκών.

Δεν αποδεχόμαστε να αποφασίσουμε για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και με τα όρια των μνημονιακών περικοπών και της μη κρατικής χρηματοδότησης. Δεν αποδεχόμαστε να προχωρήσει η εφαρμογή μόνο όπου δεν δημιουργεί ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση αλλά μπορεί να καλυφθεί με τις υφιστάμενες δομές.

Ο σύλλογός μας τόσο στα πλαίσια της συμμετοχής του στην τριμερή επιτροπή όσο και με τις διεκδικήσεις και τον αγώνα του έξω από αυτή υποστηρίζει και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προχωρήσει η άμεση υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στην περιοχή μας.

Η πολιτεία, η κυβέρνηση, το κράτος οφείλει εδώ και τώρα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στη δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική πρόσβαση στη 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και αυτό γίνεται μόνο μέσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Αυτό θα διευκολύνει τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να υποδεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών που το επιθυμούν, επεκτείνοντας όλους τους σταθμούς και σε βρεφικούς, με ανάλογη υποδομή και προσλήψεις που θα προκύψουν ως ανάγκη, στο βαθμό που θα επιδιώξουν να καλύψουν την κοινωνική ανάγκη για όλα τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρονών, χωρίς τροφεία, δίδακτρα και με κατάργηση των voucher και κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας με κρατική χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν για μας άλυτα προβλήματα για την άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε καμία περιοχή.

Απαιτούμε:
  • Άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλους τους δήμους.
  • Καλούμε όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών 1-20 Μαίου.
  • Λήψη μέτρων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν, με άμεση ενοικίαση των αναγκαίων κατάλληλων κτιρίων στις περιπτώσεις που δεν επαρκούν τα υπάρχοντα.
  • Συγκεκριμένος προγραμματισμός για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων. Το κράτος οφείλει να λύσει άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει μόνο όταν η απελευθέρωση οικοπέδων αφορά μεγάλα επενδυτικά έργα και ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την ενοικίαση κτιρίων και την εξασφάλιση χώρων για σχολική στέγη.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Κατάργηση των voucher. Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.



Πηγή: www.alfavita.gr
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment