Follow

Τέλη Μαρτίου θα υποβάλλουμε φέτος φορολογική δήλωση !


Να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής πριν από μερικές εβδομάδες είχε επαφές με τους αρμόδιους φορείς ώστε να στείλουν γρήγορα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία με σκοπό η υποβολή των δηλώσεων φέτος να εκκινήσει στο τέλος Μαρτίου.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2018.

Οι φορολογούμενοι θα δουν και φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν στις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2018 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους και τα τεκμήρια. 

Ξεχωριστή δήλωση μεταξύ των συζύγων: Συμφέρει ή όχι;
Πάντως το νέο στοιχείο των φετινών φορολογικών δηλώσεων αφορά στους συζύγους οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστά φορολογική δήλωση. Όσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η δήλωση του ενός συζύγου είναι δεσμευτική και για τον άλλον. Θα πρέπει δε, να εξετάσουν καλά όλα τα δεδομένα για το εάν τους συμφέρει κάτι τέτοιο ή όχι.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Η Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ευελπιστεί ότι φέτος θα αρχίσει νωρίτερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να ολοκληρωθεί νωρίτερα και η εκκαθάριση και – για όσους έχουν αυτή την τύχη – η επιστροφή του φόρου. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018 στα τέλη Μαρτίου, δύο μήνες νωρίτερα από ότι συμβαίνει άλλες χρονιές. Για τους συζύγους, οι οποίοι σκέφτονται να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν με δήλωσή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλουν και πάλι μαζί. Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για άνοιγμα του συστήματος από τα τέλη Μαρτίου, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα μπορέσουν να την εισπράξουν νωρίτερα, ενώ θα αποφευχθούν τα προβλήματα υπερφόρτωσης του Taxis. Υπενθυμίζεται ότι φέτος η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει και σε συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που είχαν επιστροφές. 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment