Σε φάση... άρνησης βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγηθεί σε ένα έτος η Αττική με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εκτίμησε, χθες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, υποστηρίζοντας ότι κακώς η συζήτηση «μονοπωλείται» από τις χωροθετήσεις μεγάλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
Αφορμή για τη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ήταν η παρουσίαση, χθες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος ενός φιλόδοξου προγράμματος για την εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και κομποστοποίησης σε έξι μεγάλους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Πρόκειται για τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού, από τους οποίους παράγεται το 10,7% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, διάρκεια 1,5 έτος και υλοποιείται με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (διάδοχο σχήμα της task force) και τη Γερμανική Διεθνή Συνεργασία, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος Αυγούστου (οπότε και τυπικά θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα) θα γίνουν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος. Στη συνέχεια το υπουργείο, μέσω μιας υπηρεσίας που δημιουργείται εσωτερικά, θα υποστηρίξει τους έξι δήμους (που σημειωτέον, είναι όμοροι) να αναπτύξουν ένα σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, το οποίο θα καταλήγει στο εργοστάσιο του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) στη Φυλή για να μετατραπεί σε κομπόστ.
«Επικοινωνία με Ε.Ε.»
«Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να εναρμονιστούμε με το κοινοτικό κεκτημένο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Αποτιμώντας τις δυσκολίες που έχει η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (που βρίσκεται ακόμα σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο σε όλη τη χώρα), ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά όχι και οι απαραίτητες μονάδες διαχείρισης. «Εχουμε ξεκινήσει μια επικοινωνία με την Ε.Ε. ώστε να λειτουργήσει η χωριστή συλλογή βιαποβλήτων ακόμα και με μεταβατικές μονάδες ώστε να μη χαθεί χρόνος», ανέφερε.
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι των έξι περιοχών επισήμαναν το σοβαρό έλλειμμα στην ενημέρωση των πολιτών. «Το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει προκειμένου να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας. Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά τον επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο είναι ότι σε ένα χρόνο η Φυλή θα κλείσει. Εάν δεν προετοιμαστούμε κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο, η Νάπολη θα είναι τόπος παραθερισμού», ανέφερε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης. «Οποιος και να βγει, η Φυλή είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου για να κλείσει. Πρέπει, λοιπόν, να τρέξουμε γρήγορα και πρέπει να το καταλάβουν και οι πολίτες», προσέθεσε ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης.
Σε ερώτηση της «Κ» αν το υπουργείο δρομολογεί μέτρα για να αντιμετωπιστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο με την πλήρωση του ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Φάμελλος ήταν αρνητικός. «Δεν υπάρχει θέμα κινδύνου στη διαχείριση των απορριμμάτων. Γνωρίζω τον προγραμματισμό, γνωρίζω τη διαθεσιμότητα πόρων, γνωρίζω την ωρίμανση μελετών. Δεν υπάρχει θέμα υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και ασφάλειας στην Αττική. Και είναι κακόβουλο αν αυτό μένει», υποστήριξε.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Blogger Comment
Facebook Comment