Follow

Πενθεί η Δυτική Αττική : 15 νεκροί από τη πλημμύρα - Ντροπή από το ανύπαρκτο κράτος


Πρωτόγνωρες είναι οι συνέπειες στη Δυτική Αττική μετά τον κατακλυσμό που έπληξε το Θριάσιο Πεδίο έως και τα σύνορα με την Κορινθία. Οι τεράστιες ποσότητες ύδατος που έπεσαν απότομα στους ορεινούς όγκους του όρους Πατέρα και των Γερανείων γέμισε τους χειμάρρους και τα ρέματα και σάρωσε τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο αφήνοντας πίσω μόνο καταστροφή.

Η τραγωδία είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά από τον πρώτο απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15. Δέκα από τους νεκρούς είναι άνδρες και πέντε είναι γυναίκες. Δεκαεπτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ένα εκ των οποίων είναι διασωληνομένο και δύο ακόμα που είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οκτώ εκ των υπολοίπων τραυματιών έχουν λάβει εξιτήριο.  Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλοί υπερήλικες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παλέψουν με τα στοιχεία της φύσης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες ενώ ήδη έχει νυχτώσει.

Ένα άτομο αγνοείται στο Νεράκι Νέας Περάμου
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένας άνδρας αγνοείται στο Νεράκι Νέας Περάμου. Ο άνδρας φέρεται να κοιμόταν στο υπόγειο του σπιτιού του. Στο σημείο έσπευσαν τα σωστικά συνεργεία και πραγματοποιούν έρευνες για την εύρεσή του.



Tα θύματα
Όπως προαναφέρθηκε, ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 15 νεκροί, εκ των οποίων δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες. Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη συμβολή των οδών Κοροπούλη και Πλάτωνος, ενώ ένας άνδρας 85 ετών εντοπίστηκε νεκρός στην κατοικία του στην οδό Αγαμέμνονος 8.

Λίγο πριν από τις 12.00 βρέθηκε νεκρός ακόμη ένας άνδρας, ηλικίας 60-65 ετών, σε πλημμυρισμένη αυλή σπιτιού επί της οδού Λεωνίδα Στάμου, σε περιοχή ανάμεσα σε Μάνδρα και Βίλια Αττικής.

Λίγο μετά τις 12.20 το μεσημέρι εντοπίστηκε και τέταρτος νεκρός, σε προαύλιο χώρο επιχείρησης διοργάνωσης εκδηλώσεων, στον οδικό άξονα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών. Πρόκειται για άνδρα 50 ετών.

Στις 12.40 εντοπίστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πέμπτη σορός σε προαύλιο χώρο επί της οδού Αίαντος 40 στη Μάνδρα. Το σώμα ήταν σφηνωμένο ανάμεσα σε κάγκελα. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα.

Μετά τις 13.00, βρέθηκαν από σκάφος του Λιμενικού στον κόλπο της Ελευσίνας δύο νεκροί, οι οποίοι προφανώς είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Στις 14.30 ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη ενός άνδρα, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός και μετά έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν και άλλα θύματα.



 Ζιακόπουλος: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πλημμυρών
Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων και τα επόμενα 24ωρα, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Ηλίας Ζιακόπουλος.

Και αυτό, καθώς το σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου θα προκαλέσει και το επόμενο 24ωρο (Πέμπτη) ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, πλην των βορειοανατολικών περιοχών της.

Τσίπρας: Είναι ημέρα εθνικού πένθους
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί

Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:

-Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

-Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
- Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανακοίνωσε ότι:
-Ηδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.
-Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.
-Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Επίσης ευχαρίστησε όσους κάτω από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Αυτοψία Μητσοτάκη στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες περιοχές
«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» - Ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο μετέβη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην  Ελευσίνα όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις φονικές πλημμύρες

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα μετέβη το απόγευμα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική. Τον υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου.

«Ζήσαμε από θαύμα» λέει επιβάτης του λεωφορείου που παρασύρθηκε από τα λασπόνερα 
Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έζησε και αυτό που συνέβη αλλά κυρίως το πώς κατάφερε τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή.
Η Αριστέα Κανελλοπούλου ήταν μέσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Aχαϊας που εγκλωβίστηκε από τα ορμητικά νερά στον ανισόπεδο κόμβο του Θριάσιου νοσοκομείου σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 8 και μετά την έντονη βροχόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι στην Μάνδρα και την Νέα Πέραμο.

«Αν ήμασταν περισσότεροι θα είχαμε πνιγεί» λέει η κυρία Κανελλοπούλου και συνεχίζει: «Σχεδόν κολυμπήσαμε. Είδαμε το Χάρο με τα μάτια μας».

Και καταλήγει: «Χάσαμε όλα τα πράγματά μας. Ζήσαμε από θαύμα!».

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε το πρωί,  φαίνεται καρέ καρέ η διάσωση των επιβατών οι οποίοι βγήκαν από το παράθυρο που έσπασαν οι πυροσβέστες.



Πηγές: 
Ζοugla.gr  http://www.zougla.gr/greece/article/kataklismos-fonias
Protothema.gr http://www.protothema.gr/greece/article/731937/i-pio-duskoli-nuhta-gia-ti-dutiki-attiki-pou-thrinei-15-nekrous-/
http://www.protothema.gr/greece/article/731901/tsipras-einai-/
Newsit.gr http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/attiki/zisame-apo-thayma-leei-epivatis-tou-leoforeiou-pou-parasyrthike-apo-ta-lasponera-vid/2292536/



Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment