Follow

Tον Δεκέμβριο μπαίνουν τα πρώτα φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετ


Τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα πάρουν τη σκυτάλη για να διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προ ετών θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του κλάδου, ωστόσο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι αντιδράσεις είναι υποτονικές, ενδεικτικές της υποκρισίας πολιτικών και συνδικαλιστών του χώρου. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει.

Οι βιομηχανίες θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους (ας μην ξεχνάμε ότι το φάρμακο είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα τονώσουν επίσης τους τζίρους τους, ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν μια σημαντική εναλλακτική λύση. Ξεκάθαρα πάντως οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να υπολογίζουν πάρα πολύ στη νέα αυτή συνθήκη που διαμορφώνεται και αναμένεται να αλλάξει τα πάντα. Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης.

Σημειολογικά, η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ σημαίνει μια ανατροπή όλων όσα γνωρίζαμε και μία ακόμα υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ήδη πάρα πολλές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στο πεδίο των συμπληρωμάτων διατροφής υπήρξε πρωτοφανής πρόοδος της αγοράς εξαιτίας της πώλησης μερικών εξ αυτών στα σούπερ μάρκετ και την ευρεία λιανική.

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης- πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.


Μαζικές αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ

Την ίδια στιγμή, επί ημερών μιας αριστερής κυβέρνησης, άνοδο παρουσίασαν οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) στο διάστημα του πρώτου εννεαμήνου του έτους. Η κατάσταση, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δείχνει να έχει ξεφύγει, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται έως και κατά 150%. Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων το οποίο η κυβέρνηση έχει τάξει εδώ και δύο χρόνια και φυσικά δεν έχει υλοποιήσει, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να πληρώνουν παραπάνω χρήματα δίχως να γνωρίζουν πότε θα μπει τέλος σε όλο αυτό.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και ο ΕΟΦ, λίγο πριν τα σούπερ μάρκετ μπουν στον χορό της πώλησης φαρμάκων, επικοινωνούν, για προφανείς προπαγανδιστικούς λόγους, ότι υπήρξε πρόστιμο για πώληση φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ της Χίου παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα αλλάξουν όλα.


Πηγή: protothema.gr

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment